Savet za bezbednost: "Tragedija je možda mogla biti sprečena"

Predsednica Saveta za bezbednost Skupštine grada Branka Bežanov ocenila je da je nesreća u Kontrastu možda mogla biti izbegnuta da je Gradsko veće prihvatilo njihovu inicijativu da se radno vreme lokala ograniči do jedan sat iza ponoći.
Predsednica Saveta za bezbednost Skupštine grada Branka Bežanov ocenila je da je nesreća u Kontrastu možda mogla biti izbegnuta da je Gradsko veće prihvatilo njihovu inicijativu da se radno vreme lokala ograniči do jedan sat iza ponoći, kao i mnoge druge.

Ona smatra da je tragedija "možda mogla biti sprečena da su svi vlasnici lokala redovno proveravali svoje instalacije, ali i da je uvažena odluka Saveta za javni red, mir i bezbednost da se reguliše noćni život u Novom Sadu".

Prema njenim rečima, to telo je Gradskom veću već tri puta bezuspešno slalo pomenute inicijative. Ona dodaje da su između ostalog, slali i predloge za povećanje kazni za kafedžije koji se ne pridržavaju komunalnih odredbi i izmeštanje noćnog života iz urbanog jezgra grada.

"Naravno da je možda moguće bilo moguće sprečiti ovako nešto, samo je bilo potrebno da gradonačelnik i Gradsko veće prihvate naš predlog da se radno vreme kafića skrati do 1h. To je inicijativa Saveta za javni red, mir i bezbednost još od 2009. godine, i mi smo od tada najmanje tri puta slali inicijative Gradskom veću. Oni je, međutim, nijednom nisu uputili Skupštini grada na usvajanje", kaže Bežanov za Radio 021.

Ona napominje da su inicijativu za skraćenje radnog vremena lokala dobili na osnovu podataka koji  pokazuju da se najveći broj sličnih događaja desi upravo u vreme kada je izbio požar u "Kontrastu". Ona, međutim, nije želela direktno da pozove na odgovornost članove Gradskog veća. "Daleko od toga da optužujem, ali je definitivno moglo da se spreči. Policijski podaci potvrđuju da se najviše krivičnih dela, nesrećnih situacija i sličnih stvari desi upravo posle vikendom posle 2h", kaže ona.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je u intervjuu za 021 rekao i da je Grad nakon požara u kafiću "Laundž" uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti da podigne nivo bezbednosti u lokalima u Novom Sadu.

  • drugarica

    02.04.2012 21:58
    strasno
    Budale jedne, kako vas bre nije sramota da se na ovoj tuznoj vesti prepucavate politicki!!!!
    is odavde kuge jedne bolesne! sramota!!!
    sestoro mladih zivota se ugasilo a vi se prepucavate! uzas!
  • 02.04.2012 16:18
    maja
    Ostavicu komentar da bih porodicama nastradalih izrazila saucesce, i da kazem da je krajnje bezosecajno i krajnje nemoralno ovakvu situaciju koristiti radi sakupljanja politickih poena.
  • danijela

    02.04.2012 13:59
    inspektori
    ja bih inspektore da izvedemo na trg...cisto da obavimo inormativni razgovor...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti