Uvredljive parole na Svratištu

Na fasadi Svratišta u Novom Sadu nepoznate osobe, u noći između 1. i 2. aprila, iscrtale su kukaste krstove i ispisali uvredljive parole, saopštila je Ekumenska humanitarna organizacija.

Na fasadi Svratišta u Novom Sadu nepoznate osobe, u noći između 1. i 2. aprila, iscrtale su kukaste krstove i ispisali uvredljive parole, saopštila je Ekumenska humanitarna organizacija.

Na zgradi Svratišta, namenjenom deci koja žive i rade na ulici, ispisane su parole "Smrt ciganima" i "Mandove pod led". Slučaj je prijavljen policiji.

"Svratište je do sada pružilo pomoć za više od 390 mališana koji žive u izuzetno teškim uslovima. Oni ne rade na ulici iz hira ili bezobrazluka, oni rade na ulici zato što moraju", kaže se u saopštenju organizacije EHO i dodaje da je osnovni cilj Svratišta da decu uključi u sisteme socijalne i zdravstvene zaštite.

Ombudsman osudio ispisivanje uvredljivih grafita

Pokrajinski ombudsman najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje na prostorijama Svratišta za decu ulice. U saopštenju ombudsmana se ističe da je ovo svratište osobeno po tome što u njega deca dolaze dobrovoljno jer ga doživljavaju kao bezbedno mesto na kom se osećaju prihvaćeno i uvažavano.

Dalje se u saopštenju navodi da je Svratište za decu ulice tokom protekle dve godine svoje korisnike steklo upravo poštovanjem njihovih elementarnih ljudskih prava. Apelujući na nadležne da što pre pronađu počinioce ovog vandalskog čina i da ih privedu pravdi, Pokrajinski ombudsman skreće pažnju javnosti da će veliki trud kako organizacija civilnog društva, tako i nadležnih institucija biti uzaludan sve dok u društvu postoji toliko nerazumevanja u vezi sa ljudskim pravima i odgovornostima svakoga od nas.

Svratište u Novom Sadu postoji od februara 2010. godine.

  • Pravo lice

    03.04.2012 13:45
    srpskog fašizma
    Ako i postoje oni koji su imali sumnje u namere i ciljeve srpskih neonacista, preksinoć su dobili šamarčinu stvarnosti i otrežnjenje.
    Policiji verovatno nepoznati ali antifašistima dobro poznati CRVI u ljudskom obliku, u noći između 1. i 2. aprila osrknavili su prostorije Svratišta za decu ulice na Bulevaru Oslobođenja u Novom Sadu.
    Koliko GO*NO moraš da budeš da deci, i to onoj najranjivijoj na svetu, nezbrinutoj, siromašnoj i u svakom društvenom smislu uskraćenoj, ostavljaš preteće poruke!? Poruke da ćeš ih ubiti i baciti pod led, sve ukrašeno kukastim krstom? Nemamo sumnju da su ove fašovske gnjide sposobne da pretnje sprovedu u delo ako im se ukaže prilika.
    (Novosadski) antifašisti neće skrštenih ruku posmatrati nacističku gamad iz raznih polufantomskih grupacija, od Nacionalnog Stroja do SNP Naši kako terorišu decu i sprovode hitlerovske zamisli. Ovakve monstruozne svinjarije neće proći nekažnjeno a fašisti će osetiti vrednosti tradicionalnog ovdašnjeg antifašizma na svojoj koži!

    Svim sredstvima protiv fašističke gamadi!

    AFA NS
  • 03.04.2012 12:54
    Simbol SVASTIKA je simbol FASIZMA

    tako treba da se komentarise

    Tako i biva, kada "drzava" opstaje na fasistickim grupacijama ili ti strankama

    fasiste proterati na goli otok,to je jedino resenje

    da bi vecinski normalan svet opet poceo normalno ziveti
  • Aelita

    03.04.2012 11:02
    Srpski fašizam u izvornom obliku. Šta će biti tek nakon dolaska Nikolića na vlast?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti