"Čistoća" uvodi plave kante za selekciju otpada

Po masovnosti razdvajanja otpada u domaćinstvima, Novi Sad će uskoro biti jedinstven u Srbiji.
Po masovnosti razdvajanja otpada u domaćinstvima, Novi Sad će uskoro biti jedinstven u Srbiji.

Podela prvih 8.000 plavih kanti za ambalažni otpad počeće u sredu u Petrovaradinu, a biće nastavljena u Sremskoj Kamenici i drugim naseljima s pretežno individualnim tipom stanovanja. Nove kante za plastiku, metalni otpad, karton, papir, staklene tegle i flaše trebalo bi da se prazne od 23. aprila i to po dosadašnjem rasporedu za zelene kante koje građani već imaju, a u koje treba odlagati ostatke hrane, pelene, maramice, ubruse, keramiku i stakla koja nisu ambalažna. O rasporedu podele plavih kanti građani će blagovremeno biti obavešteni, a prilikom preuzimanja u mesnim zajednicama neće plaćati ništa.

Ovaj projekat "Čistoća" realizuje u saradnji sa "Sekopakom", operaterom upravljanja ambalažnim otpadom, čiji su klijenti kompanije koje su zakonski obavezne da zbrinu bačenu ambalažu, objašnjava direktor "Sekopaka", Miloš Uzelac. "Oni su dužni da određeni procenat, to je prošle godine bilo 10, a ove 16 odsto, povrate sa tržišta. To je tzv. princip produžene odgovornosti proizvođača. Nije više dovoljno da vi izbacite vaš proizvod na tržište i da više o njemu ne brinete. Morate da investirate u zbrinjavanja, tj. povraćaj", objašnjava Uzelac.

Uzelac kao primer kojem treba da težimo navodi Austriju, u kojoj su deponije zatvorene, jer se sve reciklira. Međutim, taj nivo za nas je teško dostižan.

Direktor "Čistoće", Dalibor Novaković, kaže da su građani kod nas do sada samo u delovima grada s kolektivnim tipom stanovanja mogli odvojeno da bacaju plastičnu ambalažu, te da je prioretit bila sekundarna selekcija, odnosno razvrstavanja otpada na deponiji. "Dnevno nam na deponiju ulazi oko 400 tona komunalnog otpada. Obrađivali smo dnevno 80 tona, s tim da ćemo izgradnjom nove hale i treće linije za sekundarnu selekciju taj udeo povećati. Sa podelom besplatnih kanti, povećaće se i stepen izdvajanja, tako da ćemo imati već predselektivan otpad koji će se mnogo lakše tretirati na samim postrojenjima za sekundarnu selekciju", kaže direktor JKP "Čistoća".

Spremištima za pet ambalažu pokriveno je 80 odsto kontejnerskih mesta, a cilj je da budu postavljena svuda. Ipak, ne treba očekivati da će u Novom Sadu u skorije vreme, a po uzoru na uređenije gradove Evrope, svako domaćinstvo imati po nekoliko kanti za različite vrste otpada. Neće biti ni novčanih stimulacija u vidu umanjenja računa za odnošenje smeća ili postavljanja aparata za reciklažu plastične ambalaže u prodavnicama, čijim punjenjem solidno umanjujete račun, potvrđuje Novaković za Radio 021. "Stimulacija je za početak i besplatna kanta. Mi u Srbiji imamo problem što su naše cene odnošenja otpada niske. Kada ekonomski bude bolja situacija, u svakom slučaju će se raditi i stimulacija tog tipa", kaže Novaković.

Dok se to ne desi, motiv za razvrstavanje otpada u domaćinstvima trebalo bi da bude ekološki razvijena svest građana. Procenjuje se da ona u Novom Sadu postoji, zbog čega bi naš grad trebalo da posluži kao primer za celu Srbiju. (Dejan Stojičić)

  • Maki021

    04.04.2012 07:00
    Ne mogu da verujem kakvi smo mi to ljudi, prvi put pročitam neku pametnu stvar i već se svi žale!!! Žalite se što ćete SAMI morati da razvrstate svoje smeće a da vam za to niko ne plati!?!?! A svi bi na zapad! Kada sam pre mnogo godina bila u Americi prvi put sam videla da se smeće sortira na papir, staklo, plastiku i ostalo. Prvo sam pomislila kakve su budale a onda su mi objasnili i zbog čega je sve to pa sam promenila mišljenje o tome ko je budala. Osim toga, svaka kutija mora da se iscepa, plastična ambalaža da se spljošti kako bi zauzimali što manje mesta u kamionu, kada popiješ sok moraš da pogledaš ambalažu da vidiš da li je unutrašnjost obložena aluminijumom da bi znao u koju kantu ide. Mirkoslavu&co izgleda prerada otpada ništa ne znači zato što ON SAM mora da baca u kantu bez da mu iko to plaća, a ovamo se žali na prljav potok koji su zatrpali njegovi istomišljenici. Drugo, u Kamenici živim 35 godina i još nisam čula da se neko žali da mu Čistoća ne odvozi smeće, možda je u pitanju neko divlje naselje. A ako stvarno plaćate iznošenje smeća a tu uslugu ne dobijate, zbog čega i dalje plaćate? Isti slučaj i za orezivanje žbunja - zar zaista očekujete da će neko JKP tj. grad da šalje svoje službe da uređuju svaku okućnicu u prigradskom naselju??? Ako ste rešili da iz stana pređete u kuću trebali ste znati da vam više nije sve na tacni i da treba malo i mrdnuti du...om - ako padne sneg da ga sami očistite ispred svojih vrata, kada pada lišće u jesen da sami uzmete metlu i počistite ga, kada se živica razgrana da sami uzmete makaze i oblikujete je, a posle počistite, kada rodi trešnja u dvorištu da je sami oberete da bi jeli, da sami izgurate kantu za đubre do ulice četvrtkom kada se odvozi đubre....
  • Sima

    03.04.2012 19:44
    http://www.youtube.com/watch?v=zzLebC0mjCQ
    http://www.youtube.com/watch?v=4wS1dv3iat8
    http://www.youtube.com/watch?v=Fvz-z7CvsYA
  • 03.04.2012 13:34
    dobro kante za razlicito smece

    da li to znaci, da ce se smece sada ovako odnositi npr

    TELEP

    - ponedeljak- plasticna ambalaza
    - sreda- staklena ambalaza
    - petak- kucno smece

    sto znaci da ce svaki navedeni dan u kamion biti BACANO SAMO JEDNA VRSTA SMECA

    a da li ce se sortirano i skupljeno smece odlagati i dalje na centralnu deponiju
    ili ce svako smece imati sopstvenu deponiju
    i da li ce se smece potom svako zasebno reciklirati

    lako je reci mi radimo to i to, onimosobama koje nikada na nesrecu njihovu, nisu imali prilike da vide kako se oodnosi i deponuje razlicito smece u zemljama EU i u zemljama koje nisu clanice EU a podpadaju pod razvijene evropske zemlje


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti