Slovenci žele javno-privatno partnerstvo sa Informatikom

Konzorcijum tri slovenačke firme - "Sago", "E projekt" i "Riko" ponudio je da investira 70 miliona evra za projektovanje, finansiranje i izgradnju mreže optičkih kablova u Novom Sadu u narednih šest godina, a na međunarodnom tenderu koji je raspisala "Informatika" za odabir javno privatnog partnera.

Konzorcijum tri slovenačke firme - "Sago", "E projekt" i "Riko" ponudio je da investira 70 miliona evra za projektovanje, finansiranje i izgradnju mreže optičkih kablova u Novom Sadu u narednih šest godina, a na međunarodnom tenderu koji je raspisala "Informatika" za odabir javno privatnog partnera.

Slovenci bi kao podizvođača angažovali britansku kompaniju "EMTELLE", koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača optičkih kablova. Ponuda Slovenaca ujedno je bila i jedina na tenderu na kojem je rok za podnošenje istekao 3. aprila.

Komisija za javne nabavke konstatovala je da ponuda ispravna, a ukoliko je oceni uspešnom, u narednih šest godina Novi Sad i sva prigradska naselja će dobiti optičku telekomunikacionu infrastrukturu po principu "Fiber to the home". Planirano je da se izgradi 2.400 kilometara optičke infrastrukture.

Slovenci su položili bankarsku garanciju od 250.000 evra za ozbiljnost ponude i pismo o namerama od 500.000 evra za predviđene radove. Konzorcijum iz Slovenije daje garanciju na pet godina

Informatika je prvo srpsko preduzeće koje je nedavno dobilo saglasnost od Republičke komisije za javno-privatno partnerstvo da uđe u taj postupak, a što je u petak verifikovala i Skupština grada.

- To što će dobiti Novi Sad i svi građani je korak koji će nas odvesti u budućnost. Svako domaćinstvo trebalo bi da u narednih šest godina bude umreženo u jedinstvenu gradsku otvorenu mrežu - rekao je direktor Informatike Zoran Delić. On je dodao da će, ako projekat bude sproveden do kraja, Novi Sad postati prvi grad u Srbiji, u regionu, ali i prvi grad te veličine u Evropi i svetu, koji će dobiti jedinstvenu otvorenu optičku mrežu, usaglašenu sa digitalnom agendom koju će moći da koriste svi provajderi i svi građani.

Mrežom će upravljati Informatika, vlasnik će biti Grad Novi Sad, dok će privatni partner ostvariti profit od 75% korišćenja mreže. Nakon 25 godina "Informatika" će ubirati sve prihode.
  • Milosav

    04.04.2012 18:35
    A JA BIH ŽELEO SAMO DA RADIM U INFORMATICI!
    Uf, kako je tamo lepo raditi, sve sam video nadzor, gde god kreneš oni te vide, pa i tamo kad kreneš mogu da ga vide, kamere su zadnje četiri godine sve razotkrile što se ranije otkriti nije moglo, samo da mi se dokopati toga snimka, odmah bi me zaposlili!
  • Tako je

    04.04.2012 08:46
    Konačno ... smao to će neko drugi raditi ... Neće VITO & RODNI
  • gimli

    04.04.2012 08:46
    ja se radujem ovoj vesti i želim da se ovo i desi zaista. neobrazovani ili neformisani hejteri koji verovatno ni ne kapiraju šta je ovo i čemu služi bolje da ćute i ne vuku uvek dole sve, tonite sami...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti