Kako su u privatizaciji prošla novosadska preduzeća?

Učinak privatizacije novosadskih preduzeća ravan je nuli, jer ni u jednoj fabrici dolaskom privatnog kapitala nije napravljen pomak u povećanju obima proizvodnje.
Učinak privatizacije novosadskih preduzeća ravan je nuli, jer ni u jednoj fabrici dolaskom privatnog kapitala nije napravljen pomak u povećanju obima proizvodnje.

Posle vlasničke transfomacije rade "Albus", "Novkabel", "Papir servis", "Neobus" i "Standard", a u industrijskoj zoni sada najviše privređuje 800 radnika.

Preduzeće "Standard" prvo je privatizovano preduzeće u Novom Sadu. Sada ima 25 radnika, a nekada je brojalo 365 zaposlenih. Nekadašnji gigant u metalskom kompleksu "Novkabel" ima 600 radnika i ta fabrika najviše ima zaposlenih u odnosu na ostale u zoni, ali i šire. U trenutku kada je fabriku kupio "IST point" "Novkabel" je na platnom spisku imao duplo više radnika.

Od metalaca u zoni opstaje "Neobus", međutim, proizvodnja autobusa je tanka, račun firme je u blokadi, a radnicima se duguje pet zarada, pa je jedan deo na odmoru. Metalskom kompleksu pripadala je "Pobeda" u Petrovaradinu, koja je nekada zapošljavala čak 2.500 radnika. Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine, Vlado Miljuš, kaže za "Dnevnik" da to preduzeće, posle prodaje ne pripada metalcima. U halama se, kaže Miljuš, skladišti šećer.

"Novopak" poznat po proizvodnji metalnih buradi za naftnu industriju više ne posluje, a posle stečaja u februaru prošle godine oporavio se "Papir servis", ali posluje skromno sa 10 zaposlenih. U zoni više nema NIT-a, koji je pripadao tekstilnoj grani privrede i bio poznat kao proizvođač postavnog platna. U toj grani, ali na drugoj lokaciji, radi "Novitet" sa nepunih dve stotine radnika, koji vrlo često putem štrajka traže zaradu, a kojih je u odnosu na period pre privatizacije bar duplo manje.

Od skoro u zoni ne radi ni "Motins", ali je u tu fabriku sud uveo radni stečaj, pa se trenutno razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje, koja je skoro u celini bila namenjena stranom kupcu. Od nedavno je stečaj i u futoškom preduzeću "Asko Vidak" koji je pre privatizacije poslovao kao "Milan Vidak" i još tada imao problema zbog nedostatka obrtnog kapitala.

Preduzeće "Jugodent" na Futoškom putu koje je svojevremeno bilo poslovni partner sa "Simensom" ne radi od 2009 godine. Deo imovine ovog preduzeća, čija je delatnost bila proizvodnja stomatološke opreme je prodat, a na prodaju je i preostali deo. Početkom aprila Privredni sud u Novom Sadu je zakazao prodaju celokupne imovine "Jugoalata", ali verovatno do toga neće dođi. Ustavni sud Srbije je 15. marta poništio odluke Privrednog suda u Novom Sadu i Apelacionog suda u Beogradu o bankrotu "Jugoalata", piše "Dnevnik".

Najinteresantniji slučaj desio se sa Fabrikom žice "Petar Drapšin", kada je aukciju poništio Vrhovni sud Srbije, a odluka suda nije sporovedena. Drapšin je sada u restrukturiranju. U HINS-u je privatizacaja raskinuta 2006 godine, stečaj uveden dve godine kasnije, a kada nije prošao plan reorganizacije preduzeća, sud je naložio prodaju imovne. Polovina zemljišta i hala je prodato, a drugi deo još nije.

  • ana

    14.04.2012 16:34
    Šta će dalje d akradu kad su pokrali što se moglo
    Ja mislim da sad kreću po kućama
  • 12.04.2012 12:15
    Ops,...
    Zao mi otpustenih, krivo mi zbog lopova i politicara ali mi drago zbog glasaca.
  • Tito

    09.04.2012 20:40
    prošla
    A kako bi prošla, kao i u celoj Srbiji sve propalo. A niko nije odgovoran ! Nadam se da će svi odgovorni za propast firmi bit ikažnjeni na ovim izborima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti