Slovenci definitivno partneri "Informatike"

Novosadska "Informatika" je prihvatila ponudu konzorcijuma slovenačkih preduzeća "Sago", "E projekt" i "Riko", sa podizvođačima "Emtelle" iz Velike Britanije i "Genexis" iz Holandije, za javno-privatno partnerstvo u izgradnji optičke infrastrukture u Novom Sadu.
Novosadska "Informatika" je prihvatila ponudu konzorcijuma slovenačkih preduzeća "Sago", "E projekt" i "Riko", sa podizvođačima "EMTELLE" iz Velike Britanije i "Genexis" iz Holandije, za javno-privatno partnerstvo u izgradnji optičke infrastrukture u Novom Sadu.

Potpisivanje ugovora trebalo bi da usledi nakon isteka roka za žalbu, a reč je o jedinoj ponudi, vrednoj 70 miliona evra, koja je upućena na ovaj javni poziv. Zaključenjem posla "Informatika" bi postala prvo javno preduzeće u Srbiji koje dobija privatnog partnera na osnovu Zakona o javno privatnom partnerstvu i koncesijama.

Plan je da privatni partner u potpunosti finasira izgradnju mreže koja će biti u vlasništvu Grada i kojom će upravljati JKP "Informatika". U roku od 25 godina partner će ubirati 75% prihoda od korišćenja mreže. Po isteku ovog perioda sav prihod će ići u gradsku kasu. Očekuje se da radovi započnu krajem 2012. godine, dok je rok za završetak šest godina, te je očekivano da Novi Sad 2018. bude u potpunosti pokriven mrežom optičkih kablova, odnosno da izgradnja FTTH (Fiber to the home) infrastrukture bude završena u celosti.

Za građane Novog Sada potpuna pokrivenost svih gradskih i prigradskih naselja optičkom infrastrukturom omogućiće pored potpunog iskorišćavanja potencijala sistema video nadzora u gradu, povezivanje svih javnih komunalnih preduzeća i nove usluge kao IP televiziju, telefoniju, daljinsku kontrolu saobraćajne signalizacije, daljinsko očitavanje mernih uređaja korisnika javnih servisa, razvoj elektronskog obrazovanja, E zdravstva, E uprave i slično. Dugoročno FTTH  sistem omogućiće značajne uštede sredstava javnim preduzećima, gradskoj upravi, školama, dečijim vrtićima, bibliotekama, zdravstvenim ustanovama, itd. Takođe, ovim sistemom stvaraju se novi pružaoci usluga, privlače se novi investitori i otvaraju nova radna mesta, saopštavaju iz "Informatike".

"Realizacijom ovog projekta Novi Sad će postati prvi grad ove veličine u Evropi koji dobija potpunu pokrivenost najsavremenijom mrežom optičkih kablova. Želim da podsetim da u realizaciji ovog projekta od početka imamo punu podršku Sindikata zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti Novog Sada koji su prepoznali prednosti ovakvog vida partnerstva i koji su svesni da ovakav vid saradnje ne samo da ne ugrožava zaposlene već stvara preduslove za proširenje delatnosti preduzeća i uvećanje njegovog kapitala, a samim tim to znači sigurnost za zaposlene", izjavio je direktor Informatike Zoran Delić.

On je dodao da je ponuda bolja od onoga što su očekivali i da prevazilazi njihove zahteve postavljene u tenderu. "Investitor će uložiti oko 40 miliona evra u radove, gde očekujemo da će biti upošljene domaće firme, dok će 30 milona biti uloženo u opremu. Ponuđač je dao najsavremenije tehničko rešenje. Partner će mrežu graditi po etapama i tako predavati preduzeću na upravljanje. Mrežom će biti pokrivene sve gradske opštine i gradske i prigradske", pojasnio je Delić.

U "Informatici" dodaju da je holandska firma "Genexis" lider u proizvodnji i prodaji CPU uređaja (uređaji do krajnjeg korisnika) u Evropi, a posebno u Skandinaviji. Britanska kompanija "EMTELLE" je svetski renomirani proizvođač optičkih kablova.

  • Mapko

    11.10.2017 22:37
    Koje godine
    Koje godine dobivmo ovaj brzi FTTH?
    2018?
  • ns ja

    01.08.2012 11:29
    u čijem će vlasništvu biti Informatika?
    Nakon potpisivanja ugovora o JPP, i uloženog novca, koliki procenat Informatike je u vlasništvu grada Novog Sada, a koliki partnera iz Slovenije??!!!! Nemoj posle da mi neko objasni kako partner stiče pravo na preko 51% Informatike i 100% odlučivanja...
  • radnik

    11.04.2012 11:51
    gde su naše pare
    Moja plata kasni,zbog Vas radim u komunalnom preduzeću moj direktor je izjavio da naše plate kasne zbog Vas,ko tu laže .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti