VIDEO: Blokiran Dunav kod Novog Sada

Radnici nekadašnjeg "Heroja Pinkija" od podneva su s tri broda blokirali Dunav kod Novog Sada.
Radnici nekadašnjeg "Heroja Pinkija" od podneva su s tri broda blokirali Dunav kod Novog Sada, tačnije jedan kilometar nizvodno od Kanala.

U Lučkoj kapetaniji kažu da su poslali obaveštenje da je saobraćaj na Dunavu kod Novog Sada do daljnjeg obustavljen. Kako su naveli za RTV, oni razumeju razlog protesta, ali upozoravaju da će oni koji su blokirali Dunav, u skladu sa zakonom, morati i da snose posledice, odnosno, da će protiv njih biti podnete prijave.

Predstavnik radnika ovog preduzeća, Milivoje Šujdović, kaže za Radio 021 da su se zaposleni na ovakav potez odlučili jer im se niko od predstavnika poslovodstva ili vlasti nije obratio od ponedeljka, kada su počeli štrajk. "Mi smo očekivali da će nam se obratiti poslodavac. Oglasio se samo putem medija, izjavio da nije tačno da nam duguje šest plata, da nam duguje dve-tri. To je dovelo do revolta zaposlenih, još više su se ljudi razbesneli i pristupili smo radikalizaciji", objašnjava naš sagovornik.

Brodovi će biti usidreni na plovnom putu, a blokada će biti potpuna. Sujdović se zbog toga izvinjava svim lađarima, ali ističe da zaposleni nemaju dugog izbora u cilju skretanja pažnje na 470 radnika, dovedenih do ruba egzistencije. "Ostavljeni smo bez ikakvih uslova za život. Valjda će se neko oglasiti i shvatiti da smo u teškoj situaciji. Vlasnik je potpisao dinamiku isplata zarada, a ništa od toga nije ispoštovano. Obraćali smo se sekretaru za rad i zapošljavanje u Vladi Vojvodine, gospodinu Miroslavu Vasinu... Svima smo se obraćali, niko nam nije izašao u susret i ovo vidimo kao jedini mogući izbor", kaže Šujdović. Osim vlada Vojvodine i Srbije, o blokadi Dunava obaveštena je Lučka kapetanija, kako bi se sprečili mogući incidenti.

Podsetimo da su poslednji u nizu štrajkova radnici bivšeg "Heroja Pinkija" počeli u ponedeljak blokadom ulaza tog preduzeća, kada su i najavili mogućnost blokade međunarodnog plovnog puta. Prema nezvaničnim saznanjima Radija 021, država i njene institucije, među kojima je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, duguju ogroman novac ovom preduzeću, što bi mogao biti jedan od razloga što su radnici dovedeni u beznadežnu situaciju. Ovo brodarsko preduzeće nalazi se u okviru "Dunav grupe", čiji je vlasnik rumski biznismen Dušan Borovica, a čiji je generalni direktor Mašan Ercegovac. (D.S.)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Blokada Dunava''.

  • mile

    12.04.2012 06:53
    samo da se javim iako me ne objavljujete
  • Darth Zol

    11.04.2012 18:30
    strajkac
    Pa sto cutite u "Novitetu"? Dokle mozete da trpite? Samo, kada vam dogori do nokata, pazite, ne mozeteni kod lekara otici jer' Vam nisu overene knjizice, a para nemate za privatnog lekara. A dotle ne lipsi ma.....
  • strajkac

    11.04.2012 17:39
    ima nas jos
    od 4 aprila u strajku!!! nemamo overene knjizice od aprila, dobili pola februarske plate,nije uplacen staz od juna 2010!svaki dan dolazimo na posao,a nigde nije objavljeno!!!razlog:da nam se gazda ne povlaci po medijima!ne voli!uzas!ali zene u preduzecu novitet su uporne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti