Spoljni nadzor: Beba nije umrla lekarskom greškom

Rezultati spoljašnjeg nadzora koji je sproveden u Betaniji pokazuju da nije bilo propusta lekara u slučaju smrti nerođene bebe porodice Spasojević, do koje je došlo 15. oktobra prošle godine.
Rezultati spoljašnjeg nadzora koji je sproveden u Betaniji pokazuju da nije bilo propusta lekara u slučaju smrti nerođene bebe porodice Spasojević, do koje je došlo 15. oktobra prošle godine.

Pravni zastupnik porodice, Dragan Gojković, kaže da je nalaz dosta oskudan, te da se samo u jednoj rečenici navodi da je beba umrla i da je to bila situacija u kojoj su medicina i nauka nemoćne. On dodaje da će zatražiti mišljenje drugih lekara, te da čeka i nalaz veštačenja sa sudske medicine u Novom Sadu. Otac preminule bebe, Branislav, kaže da će nastaviti borbu kako bi saznali zbog čega je beba umrla

U novosadskom porodilištu za Press navode da rezultati pregleda koji su obavljeni po prijemu Sanje Spasojević nisu ukazivali na patnju ploda, a koji bi inicirali ranije završavanje trudnoće: "Pacijentkinja Spasojević Sanja javila se na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine 14.10.2011. godine. Istog dana u 8:30 pregledali su je lekari specijalisti ginekologije i akušerstva na prijemu. Istog prepodneva pregledana je ultrazvučno, urađen je dopler umbilikalne arterije, CTG ploda je urađen u 12 i u 16 časova, pregledana je od strane interniste i anesteziologa, urađeni su EKG i sve neophodne laboratorijske analize".

Sanja Spasojević je kontrolisala trudnoću u privatnoj ordinaciji "Todorović", a prema izjavi lekara Dragana Stajića, redovno zaposlenog na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, on je pacijentkinju pregledao neposredno pred zakazan prijem na kliniku i nije tražio da se carski rez uradi ranije nego što je to komisija odlučila, jer nije bilo medicinskih osnova za hitno operativno završavanje trudnoće.

Podsetimo da je nerođena beba Sanje Spasojević umrla 15. oktobra prošle godine, nakon što je lekarska komisija nekoliko puta odlagala carski rez. Ona je primljena u porodilište 14. oktobra, da bi sutradan pregledom ustanovljeno da bebino srce više ne kuca. Zbog toga su Spasojevići podneli krivične prijave protiv lekara u komisiji - načelnika klinike Dragana Budakova, Aleksandre Novakov Mikić, Gabrijele Kečkeš i Tihomira Vejnovića.

Podsetimo i da se sedam dana pre tragičnog slučaja bračnog para Spasojević, u Betaniji dogodila gotovo identična tragedija - bebino srce prestalo je da kuca pre samog porođaja, u identičnom slučaju prenete trudnoće, na odeljenju patologije. Prvog januara je u novosadskom porodilištu umrla i nerođena beba Milice Ždero. Za sada se ne zna da li su ovi roditelji uspeli da doznaju uzrok smrti.

  • Posmatrac

    18.04.2012 07:36
    Ima li kraja ...
    Ja samo mogu da primetim da je glavna tema u vestima lekarska greska,primanje mita 150 evra,...
    Sprovodi se vec duze vreme linc na lekarsku profesiju ,verovatno da bi se skrenula paznja sa lopovluka politicara i kriminala za koji se samo pise u novinama ,a niko od njih ne bude kaznjen!!!
    Da li je nekad napisan tekst sa pohvalama lekarima koji savesno obavljaju svoj posao,a ima ih puno ili ce se sprovoditi ova kampanja protiv lekara dok ne budu primorani da odu u inostranstvo da rade.

  • Retka zverka

    18.04.2012 07:32
    Izgleda da sam i ja retka zverka. Tri puta sam rodila u Betaniji, nije baš bilo bez komplikacija svaki put. Pare mi niko nije tražio, a i da jeste ne bih dala!
  • ccc

    18.04.2012 06:59
    !!!
    Ovo dvoje čitalaca, "mama - razmaženi" i "anonimus - čuvar" mora da su neke retke zverke u našem gradu - nikada im niko nije tražio niti su dali novac lekarima!!!!!!!!!!!!!! Možda samo zato jer su imali sreće da se sve odvijalo dobro, jer nije bilo potrebe za dodatnim intervencijama, za ponavljanjem pregleda, nije bilo komplikacija, ili prosto naleteli na neke poštene lekare i sestre, jer - i takvih ima, naravno... Kakav je neko kao čovek - takav je i kao lekar.
    Ne busajte se, stoga, kako ste dobro prošli, mili sugrađani, sutra kad vam nešto krene naopako sa zdravljem, već ćete videti muke i zaroniti u buđelar, ako imate... Sva ostala svedočansta su istinita, duboko verujem. I sama sam se naplaćala debelo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti