Nastavlja se blokada Dunava

Predstavnici sindikata radnika preduzeća "Dunav grupa agregati", koji su prošle sedmice blokirali saobraćaj na Dunavu zbog neisplaćenih zarada, danas nisu prihvatili predlog generalnog direktora Mašana Ercegovića da im budu isplaćene dve i po, od ukupno šest zaostalih plata.
Predstavnici sindikata radnika preduzeća "Dunav grupa agregati", koji su prošle sedmice blokirali saobraćaj na Dunavu zbog neisplaćenih zarada, danas nisu prihvatili predlog generalnog direktora Mašana Ercegovića da im budu isplaćene dve i po, od ukupno šest zaostalih plata.

Predstavnici sindikata radnika razgovarali su danas sa rukovodstvom preduzeća i pokrajinskim sekretarom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslavom Vasin o rešavanju problema zbog kojih su prošle sedmice blokirali saobraćaj na Dunavu.

Ercegović je predložio radnicima koji štrajkuju da im narednih dana isplati dve i po, od ukupno šest plata i zaostale hranarine za radnike koji su se zaključno sa martom ukrcavali na brodove, što zaposleni nisu prihvatili. On je predložio da se sa 30 miliona dinara koliko trenutno, po njegovim rečima, firma ima na raspolaganju, isplati drugi deo plate za oktobar i novembar 2011. godine radnicima koji u to vreme nisu bili u štrajku, što je oko trećine zaposlenih.

Radnici nisu prihvatili ovaj predlog već su zatražili da se ta sredstva podjednako raspodele svim radnicima.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin rekao je da se sa menadžmentom firme dogovorio da odvoje sredstva za PIO fond i da se radnicima obezbedi zdravstveno osiguranje i overe knjižice zaključno sa 30. junom 2012. godine. Za zdravstveno osiguranje, prema njegovim rečima, može da garantuje samo radnicima u Novom Sadu, i pošto u "Dunav grupe agregati" rade radnici iz 67 opština Srbije taj predlog poslaće i drugim opštinama da izađu u susret radnicima.

Vasin je, kao svojevrstan posrednik i garant u pregovorima u ime Vlade Vojvodine, predvideo tri moguća ishoda za pokretanje rada u "Dunav grupe agregati". Jedno je pronalaženje strateškog partnera, drugo je reorganizacija firme uz pravljenje tromesečnog plana i kao krajnji ishod, ukoliko se ništa ne preduzme, stečaj firme. Vasin, takođe, predlaže i da se tokom 2012. godine radnicima isplaćuju minimalne zarade, ali sa garancijom menadžmenta da će sigurno biti isplaćivane.

Radnicima je na današnjem sastanku saopšteno i da je odlukom Upravnog odbora januarska plata umanjena za 30 odsto.

Protiv radnika "Dunav grupe agregati" sutra će biti podnete prekršajne prijave, rekao je šef Lučke kapetanije Boris Oreb. Prekršajne prijave predviđaju novčane sankcije, a preciznu kaznu i broj prijava znaćemo sutra, dodao je Oreb.

U sklopu "Dunav grupe agregati" su četiri firme "Brodarstvo Požarevac", "Brodarstvo Zrenjanin", "Bagersko-brodarsko preduzeće" i "Heroj Pinki", a radnici sve četiri firme su u štrajku zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa i zdravstvenog osiguranja.

Radnici "Dunav grupe agregati" od 11. do 13. aprila blokirali su brodovima plovni put Dunava, oko kilometar nizvodno od ulaska u kanal Dunav - Tisa - Dunav u Novom Sadu.

Oko 470 radnika bivšeg "Heroja Pinkija", nije primilo zarade od oktobra 2011. godine, a od 1. aprila nemaju ni overene zdravstvene knjižice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti