Najstarije biljne kulture posejane u Muzeju Vojvodine

U dvorištu Muzej Vojvodine u Dunavskoj ulici odnedavno postoji arheobotanička bašta.

U dvorištu Muzej Vojvodine u Dunavskoj ulici odnedavno postoji arheobotanička bašta.

Ovaj jedinstven projekat započet je jesenas, sa željom da se posetiocima, slučajnim prolaznicima i svim zainteresovanim predstave najstarije, odavno zaboravljene biljne kulture koje su uzgajali naši preistorijski preci na tlu Vojvodine.

Kustos arheobotaničar Muzeja Vojvodine Aleksandar Medović kaže za Radio 021 da su još krajem oktobra posejali tzv. jednozrnu pšenicu (Triticum monococcum L.). On navodi da su tu pšenicu u lesnom regionu Vojvodine uzgajali stanovnici prvih ratarskih naselja starčevačke kulture, pre oko 8.000 godina i da se na toj vrsti zasniva ljudska civilizacija.

Više o jednozrnoj pšenici pročitajte ovde.

  • olja

    19.04.2012 07:01
    ....
    @Zaharije
    U ovom muzeju ima mnogo, mnogo pozitivnih stvari i dogadjaja, ali na zalost ima u gradu zlih jezika, i nekih struja koje bi to da unize, prikazu (ili jos gore ne prikazu) i ne objavljuju inf.o svemu sto se dogadja u ovom divnom Muzeju. Razne izložbe, kreativne radionice itd.
  • bata salata

    18.04.2012 18:55
    Sale
    Sale, majstore
  • Zaharije

    18.04.2012 13:15
    napokon
    nesto i pozitivno da se desi u ovom gradu, u ovom muzeju! za svaku pohvalu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti