Ne preti epidemija zaušaka

Od početka godine na širem području Novog Sada 71 osoba obolela od zaušaka, ali nema opasnosti od epidemije.  
Od početka godine na širem području Novog Sada 71 osoba obolela od zaušaka, ali nema opasnosti od epidemije.


Epidemiolog s Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Svetlana Ilić, kaže da nema mesta panici, već da samo zdravstveni radnici treba da provere vakcinalne kartone dece u domovima zdravlja i da, ako eventualno negde deca nisu vakcinisana sa dve doze, kompletiraju vakcinaciju.

"Oboljevaju osobe svih uzrasta ali najveći broj obolelih je uzrasta od 20 do 29 godina kod kojih nemamo tačne podatke o vakcinalnom statusu, tj. ne znamo iz njihovih zdravstvenih kartona da li su kompletno vakcinisani ili nisu", zaključuje Ilićeva.

U Vojvodini ima još 101 registrovan slučaj parotitisa, u narodu poznatijeg kao "zauške". Zbog ove pojave, domovi zdravlja sprovode reviziju vakcinalnih kartona i nadoknadu propuštenih imunizacija za decu uzrasta od jedne do 14 godina. Dodajmo da za razliku od broja obolelih od parotitisa, opada broj obolelih od parazitskih i polnih bolesti.

U protekla tri meseca evidentirane su 163 osobe obolele od šuge, što predstavlja smanjenje od 30 odsto odnosu na prethodni period. U grupi polnih bolesti registrovano je 57 osoba, što je 15 odsto manje obolelih.

  • 22.04.2012 19:29
    Očekuješ da ti ovi iz vlasti kažu istinu koja im ne ide u prilog? U više navrata je pisano o zauškama u NS. U pitanju su osobe koje ili nisu uopšte vakcinisane protiv zauški ili nisu dobile revakcinaciju, jer su u vreme za pomenutu imunizaciju boravile na prostorima gde je besneo rat, pa nisu vakcinisane niti evidentirane kao nevakcinisane. U prevodu, tzv. "izbeglice" Hrvatske i Bosne.
  • 22.04.2012 18:53
    @@DrPetrovic
    "U pitanju su osobe rođene za vreme rata u Hrvatskoj i BIH, te zbog ratnih dešavanja nisu vakcinisane. Među Vojvođanima nema zaušaka."
    A gde to u tekstu piše?
    Evo ja ga čitam i čitam i prevrćem ali taj podatak nije u tekstu,
    Sem toga hoće opet da uvaljuju doze iz humanitarne pomoći ?
  • @Dr Petrović

    22.04.2012 14:56
    U pitanju su osobe rođene za vreme rata u Hrvatskoj i BIH, te zbog ratnih dešavanja nisu vakcinisane. Među Vojvođanima nema zaušaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti