Akcija "Informatike i "Stana" za povećanje energetske efikasnosti

Sve zgrade u Novom Sadu će od 1. oktobra ove godine morati da imaju energetski pasoš što će imati uticaj na formiranje cene stanova.
Sve zgrade u Novom Sadu će od 1. oktobra ove godine morati da imaju energetski pasoš što će imati uticaj na formiranje cene stanova.

"Stan" i "Informatika" pokrenuli su akciju povećanja energetske efikasnosti kolektivnih i individualnih stambenih objekata u Novom Sadu. Skupštine stanara i građani će putem povoljnih kredita moći da poboljšaju energetsku efikasnost svog stambenog prostora, stoji u saopštenju ovih preduzeća. Krediti će se odobravati na period od 5 godina, a u toku su pregovori sa komercijalnim bankama kako bi se izabrala najpovoljnija ponuda.

Okvirna kamata za ove kredite je 7 do 8 odsto na godišnjem nivou. Uslov da skupštine stanara konkurišu za ovaj projekat je da imaju naplativost računa objedinjene naplate preko 80 odsto. Krediti skupštine stanara će se ugovarati sa "Informatikom", a vraćanje kredita će biti preko računa objedinjene naplate.

Pre realizacije projekta neophodno je uraditi elaborat o energetskoj (ne)efikasnosti. Za to je zadužen "Stan", čiji će radnici obaviti pregled objekata i izraditi elaborat sa predlogom mera za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgrada.

"Stan" je zaključio ugovore sa evropskim proizvođačima građevinskog materijala, tako da će se termo izolacija na zgradama raditi isključivo sa najkvalitetnijim materijalima, ističe se u saopštenju.

Projekat "Stana" i "Informatike" komatibilan je i sa odlukom Skupštine grada da se od grejne sezone 2012/2013. grejanje naplaćuje prema stvarnoj potrošnji toplotne energije. Procenjuje se da će praktično od uštede na grejanju građani moći da otplaćuju kredit podignut za ovu namenu.

Individualni stambeni objekti, pored projekta termoizolacije, mogu da konkurišu i za ugradnju hibridnih solarnih sistema. Ugradnja samo po dva termosolara na krov kuće od 200 kvadrata omogućava uštedu enektrične i gasne energije za potrošnju tople vode i grejanja u grejnoj predsezoni za 40 odsto.

  • !

    19.04.2012 21:20
    "Stan" ne ume ni lift da popravi !

    Neka prvo ispuni obavezu iz ugovora o održavanju lifta .

    Nisu u stanju lift koji su sami remontovali da održavaju i da poprave a ne nešto ozbiljnije ...stari ljudi u zgradi ne mogu da idu peške! Jel i u lift ugrađuju tako najkvalitetnije materijale i delove koje posle ne umeju da održavaju?
  • 19.04.2012 05:17
    Koji su to NAJSAVREMENIJI izolacioni materijali
    koje proizvode evropski proizvodjaci

    Evropski proizvodjaci izolacionog materijala i svakako su prisutni u nasem gradjevinarstvu

    a sto se same gradnje tice evropski gradjevinari koriste
    opeke tj cigle razlicitog formata-kod nas se odredjeni formati cigli nikada nije oristi bar do sada
    zatim siporeks, koristi se i kod nas

    Izolaioni materija koji koriste evropski gradjevinari se koriste i kod nas
    spoljnu izolaciju objekta oni i mi radimo isto, izolacija stiroporom itd

    Niko tamo NE PRISILJAVA nikoga na ovakve gluposti - kreditiranje- za izolaciju objekata

    ovoj vlasti je PRESUSILAA kasa,te izmislja namete da napune svoje djepove

    Zasto se NE UGRADJUJU meraci toplote na grejna tela
    zasto prilikom gradnje objekata visespratnica
    svaki stan NEMA sopstveni
    vodomer,sopstveni merac gasa
    Te evropske standarde treba da se uvedu

    I jos nesto, kod nas projektan tacno isprojektuje koliko kojeg materiala treba ugraditi
    dok izvodjaci bar 20% ukradu i ne ugrade u objekat

  • Mrgud

    18.04.2012 22:06
    @СРЕМАЦ & Lalla
    Ova drzina o kojoj je ovde rec se razume u energetsku efikasnost upravo omoliko koliko i Marica.
    Sve su to pokusaji intersnih grupa olicenih u aktueklnim upravljacima javnim preduzecima da sebi namaknu tezgu. A za to nije potrebno hteti nego jos i znati i moci.
    Bilo kako bilo, neka oni rade svoj posao, a na nama je da ne dozvolimo da njihove ruke brljaju po nasim dzepovima. Kome se ovakve laze dopadaju neka se upuste u takve kombinacije. A sve to ce kad tad stici na red. Samo da se ova jadna i nesrecna drzava otrgne od takvih gubara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti