Takmičenje u robotici na Spensu

Nacionalno prvenstvo u robotici "Eurobot", 10. po redu, biće održano u subotu, 21. aprila, u amfiteatru Spensa.

Nacionalno prvenstvo u robotici "Eurobot", 10. po redu, biće održano u subotu, 21. aprila, u amfiteatru Spensa.

Na takmičenju će učestvovati 14 ekipa iz Srbije, kao i nekoliko gostujućih timova iz inostranstva. Roboti koje su izradile ove ekipe takmičiće se u rešavaju zadatka, odnosno "skupljanju blaga" sa gusarskog ostrva.

Takmičanje se odvija na stolu dimenzija dva puta tri metra, a jedan meč traje minut i po. Početak kvalifikacionih mečeva zakazan je za 10h, a takmičenje kreće u 13 časova.

To će biti i kvalifikacioni turnir za istoimeno međunarodno takmičenje koje se održava u Francuskoj. "Iz Srbije će putovati tri najbolje ekipe s nacionalnog takmičenja. Naše ekipe, a tu prvenstveno mislim na Fakultet tehničkih nauka, na Eurobotu su učestvovale 11 puta i uvek su bile među prvih deset", kaže asistent na FTN-u i vođa jedne od ekipa Milan Lukić.

On je bio član najuspešnije ekipe, koja je 2006. godine na Siciliji zauzela treće mesto u ukupnoj konkurenciji. "Inostrane ekipe, posebno iz zapadne Evrope, imaju prave budžete i mogu da biraju opremu koju koriste, dok kod nas timovi sve sami prave i obezbeđuju opremu skoro bez ikakvih novčanih sredstava. Ovo je dragoceno iskustvo za studente i srednjoškolce, jer u praksi rešavaju inženjerske probleme o kojima samo slušaju na predavanjima", kaže Lukić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti