Novosadskim uličicama ne brže od 10 km/h

Na Limanima, u centru grada i na Podbari počelo je uvođenje prvih zona mirujućeg saobraćaja u kojima je vozačima zabranjeno da se kreću brže od 10 kilometara na sat.

Na Limanima, u centru grada i na Podbari počelo je uvođenje prvih zona mirujućeg saobraćaja u kojima je vozačima zabranjeno da se kreću brže od 10 kilometara na sat.

Znaci koji podsećaju na one na ulazu u pešačku zonu, a čija je poruka "prednost pešacima", prvo su osvanuli u Ulici Banović Strahinje. Osim u blokovima, ovakvi znaci mogu se očekivati i na manje prometnim saobraćajnicama uz škole i vrtiće.

Prema strategiji o bezbednosti saobraćaja, prvoj ikada urađenoj u Novom Sadu, ove zone bi mogle biti uvedene u svim blokovima na Limanu III i IV, na Grbavici u okolini škole "Sonja Marinković" i škole "Milan Petrović", u kvartu iza Bulevara, u okolini Bore Prodanovića, oko Betanije, Mašinske škole, u bloku oko Kraljevića Marka. Između Bulevara Evrope i Somborskog bulevara predviđeno je uvođenje obe zabrane u pet blokova, a u samom centru grada predviđena je na osam lokacija u pojasu između ulica Maksima Gorkog i Svetozara Miletića.

Šef službe za automatsko upravljanje saobraćajem pri Zavodu za izgradnju grada Srbislav Gugleta kaže da će u ovim ulicama biti izmenjena i saobraćajna infrastruktura. "Usporavanje ćemo postići u svim ovim zonama postavljanjem ležećih policajaca, vibro-traka, mini kružnih raskrsnica. Ipak, očekujemo pomoć saobraćajne policije i kažnjavanje vozača. Sami vozači o izmenama u svom kraju biće obavešteni preko flajera koje će štampati Savet za bezbednost saobraćaja", kaže Gugleta.

Prve reakcije Novosađana na uvođenje zona mirujućeg saobraćaja su podeljene, prenosi "24 sata". Dok roditelji čija se deca igraju u blokovima i stariji sugrađani podržavaju akciju, vozači postavljaju pitanje koliko je opravdano i realno izvodljivo ovakvo ograničenje.

  • Peca

    28.04.2012 00:29
    Apsurd
    Nisam iz Novog Sada, ali smatram da je uvođenje ovakvog ograničenja u bilo kom iole većem gradu totalna nebuloza. Ovim će se samo stvoriti nepotrebna gužva na više saobraćajnica.

    Kada bi ovo uveli na beogradske ulice ne mogu ni da zamislim kakav bi kolaps nastao ( preterano sporo kretanje + neiskusni ili loši i bahati vozači = velike gužve = nervozni vozači = jako neprijatne i opasne situacije ).

    Osim toga, mislim da će Srbija biti jedinstvena u svetu jer će samo ovde pešaci obilaziti kola jer su brži.

    Poruka ljudima na vlasti: prestanite da se pravite pametni kada to niste.
  • gradjanin

    26.04.2012 23:14
    Ko je najgluplji... znak, oni sto su ga smislili i
    Ovako se valjda u zivoti nisam smejala! Toliko je apsurdno, da prosto ne mogu poverovati da moze biti istina. ...Verovatno dok me ne udare po dzepu, sto je i cilj ove gluparije.
  • 26.04.2012 12:06
    I da dodamo jos nesto.Da ispred vozila obavezno ide saputnik sa crvenom zastavom u rukama-znak da prolaze kocije bez konja.Konji su na vlasti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti