Saradnja SNP-a i Muzičkog bijenala Zagreb

Potpisan je ugovor o saradnji između Srpskog narodnog pozorišta i Muzičkog bijenala Zagreb i kao rezultat te saradnje najavljuju se zajedničke predstave.
Potpisan je ugovor o saradnji između Srpskog narodnog pozorišta i Muzičkog bijenala Zagreb i kao rezultat te saradnje najavljuju se zajedničke predstave.

Po rečima upravnika SNP-a, Aleksandra Milosavljevića, od ovog udruživanja se prvenstveno očekuju predstave, kao i razmena znanja. "Suradnja ne sme stati ovde. Ideja sledećeg bijenala je da se raširi i po regionu. Tematika festivala je "Evropska unija: inside-outside", dakle, radi se o tome da pravimo most između jedne i druge strane", kaže umetnički direktor zagrebačkog bijenala Krešimir Seletković.

Početak saradnje obeležiće opera "Balkanski špijun i druge priče". Poznata drama Dušana Kovačevića, po kojoj je snimljen kultni film, biće uokvirena u operi u jednom činu. Tematike ove crne komedije je zadala autorima opere izvesne poteškoće da se dramski tekst sažme u operu koja bi trajala pedesetak minuta. Neki dijalozi su skraćeni, originalni tekst je sačuvan da bi se došlo do suštine priče. Težak zadatak je postavljen i pred kompozitorku Jasminu Mitrušić Đerić koja ima osam meseci da stvori odgovarajuću kompoziciju za ovaj libreto.

"Uvek je problem kada se bavite novom, savremenom operom, jer kada radite "Seviljskog berberina", "Normu" ili "Travijatu" imate siguran adut u rukama i imate publiku. Ova opera je borba za publiku, ovo je reskir, a u pozorištu koje ne reskira dolazi do umiranja. Mi nećemo da umremo, mi hoćemo da živimo i upravo zato reskiramo i ulazimo u ovakave projekte", rekao je Aleksandar Milosavljević.

Najavljeno je i skorašnje potpisivanje ugovora o koprodukciji sa "Ulysses teatrom" sa Briona, Dramskim kazalištem iz Zagreba, "Ohridskim letom" iz Makedonije i beogradskim "Ateljeom 212".

  • Y

    25.04.2012 07:39
    Dopuna informacije
    Saradnju između SNP-a i Muzičkog Bijenala iz Zagreba čini koprodukcija DVE jednočinke: "Poslednji ljetni cvijet" (prema istoimenom dramskom delu Luka Paljetka; kompozitor, dirigent i reditelj Zoran Juranić") i "Balkanski špijun i duge priče" (prema drami Dušana Kovačevića "Balkanski špijun", kompozitorke Jasmine Mitrušić Đertić: libreto i režija Branislav Jatić), koje će premijerno biti izvedene iste večeri poslednje nedelje marta 2013. u Novom Sadu, i 8. aprila u HNK Zagreb, u okviru programa Bijenala. Verovatno je i gostovanje SNP-a sa ovim predstavama i na Rijeci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti