Početak pregovora za ulaganje u TE-TO

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je danas da bi uskoro trebalo da počne rekonstrukcija i izgradnja postrojenja Termoelektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad, vredna 320 miliona evra.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je danas da bi uskoro trebalo da počne rekonstrukcija i izgradnja postrojenja Termoelektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad, vredna 320 miliona evra.

Na potpisivanju protokola o početku pregovora za zaključenje ugovora sa strateškim partnerom za ulaganje u TE-TO Novi Sad, Marković je rekao da će to postrojenje omogućiti "održivo energetsko snabdevanje u široj zoni Novog Sada" i da je rok za izgradnju dve godine. Prema njegovim rečima, novi gasno-parni blok imaće snagu od 400 megavata za proizvodnju struje i 300 megavat sati toplotne energije što će zadovoljiti potrebe zagrevanja 80.000 domaćinstava.

Jedinu ponudu na tender za strateškog partnera EPS-a i Grada Novog Sada za investiranje u modernizaciju i proširenje kapacitata novosaske termoelektrane-toplane dostavio je konzorcijum kompanija Metka iz Grčke, Optima energostroj iz Rusije i GGE (Grafobal gruop energy) iz Slovačke.

EPS i Grad Novi Sad osnovali su zajedničko preduzeće Energija Novi Sad za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije u novosadskoj termoelektrani-toplani, a strateški partner bi trebalo da dokapitalizacijom postane većinski vlasnik tog preduzeća.

  • Dr Petrović

    25.04.2012 03:54
    Još jedno otimanje od potomaka
    Konstantno nam se potomci zadužuju i porobljavaju ovakvim potezima.
    Ili se dižu besmisleni krediti za bespotrebne projekte, ili se pokreću projekti koji neće biti u vlasništvu naših potomaka, već takvi koji će im biti teret za koji će morati da rade.
    Bilo je daleko normalnije iskoristiti termalne izvore i domaću, vojvođansku, naftu, nego prodati i spiskati na tričarije, behatončiće, eko-parkiće, stubiće, nove godine i partijske parazite...
  • Aleksandar

    24.04.2012 17:12
    CIka sa slike
    Hoce ovaj cika Rus sa slike i iz TE-TO da otpusti i baci u bedu jos 2ooo radnika i njihove radnike , kao iz Rafinerije Novi Sad zarad svog profita?A pri tom da trosi po 20.000e za vece po kaficima u Novom Sadu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti