Promovisan program "Buddy Network"

Danas je u studentskom gradu održana promocija programa poznatijeg kao "Badi netvork" (Buddy Network) koji organizuje Kancelarija za mobilnost studenata Univerziteta u Novom Sadu (UNS).
Danas je u studentskom gradu održana promocija programa poznatijeg kao " Badi netvork" (Buddy Network) koji organizuje Kancelarija za mobilnost studenata Univerziteta u Novom Sadu (UNS).

Stručna saradnica za mobilnost studenata UNS, Ivana Đokvučić rekla je za Radio 021 da je "Badi netvork" projekat koji u Novom Sadu postoji već dve godine i čiji je cilj da olakša studiranje i snalaženje po gradu strancima koji su došli u Novi Sad na studentsku razmenu. "Badi netvork je mreža domaćih studenata volontera koji pružaju podršku stranim studentima koji studiraju u Novom Sadu. To uključuje podršku prilikom upoznavanja kampusa, grada, kao i moralnu podršku", rekla je Đokvučić i dodala da će zvaničan konkurs biti raspisan u maju.

Da bi neko postao član ove mreže potrebno je da bude komunikativan, da dobro govori engleski jezik kao i da posveti vreme stranom studentu i da mu bude na raspolaganju što je više moguće, naročito na početku razmene. Budući da se broj stranih studenata koji dolaze u Novi Sad iz godine u godinu povećava, isto tako raste i broj volontera kojih ove godine ima 26.

Domaći studenti iz više razloga odlučuju da postanu deo ove mreže, a jedna od njih, Bojana Dobran, izjavila je da su joj glavni razlozi bili sticanje novih prijateljstava, upoznavanje kulture drugih zemalja i usavršavanje engleskog jezika. Da se pojedinim studentima ovo iskustvo toliko svidi, svedoči i Ana Bosnić koja se već drugu godinu za redom prijavila za učešće. "Ovo je jedno jako lepo i zanimljivo iskustvo jer pruža priliku da se upoznate sa novim ljudima i njihovim načinom života. Upravo zbog ovog programa sam se odlučila da i sama odem na razmenu u Holandiju", govori Ana i uz osmeh ponavlja da će se prijavljivati dok joj god pravila učešća u programu to budu dozvoljavala.

Studentkinja iz Češke, Kristina Moriova koja je na razmenu stigla u septembru, kaže da joj je njen "drugar" mnogo pomogao po samom dolasku u Novi Sad i oko dobijanja vize, i da su nakon toga nastavili redovno da se druže. Slično iskustvo ima i Poljak, Arek Konior koji se sa svojim "badijem" redovno druži na studentskim žurkama, ali i na kulturnim aktivnostima poput odlazaka u pozorište i bioskop, koje za njih organizuje Kancelarija za mobilnost studenata UNS.

  • anon

    26.04.2012 17:57
    Bas ste fini i lipi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti