Jovina gimnazija, Medicinska i Ekonomska najpopularnije

Novosadske srednje škole ove će godine upisati oko 8.600 učenika, što je manje nego prošle godine, a očekuje se da će najveće interesovanje i dalje biti za Jovinu gimnaziju, Ekonomsku i Medicinsku školu.
Novosadske srednje škole ove će godine upisati oko 8.600 učenika, što je manje nego prošle godine, a očekuje se da će najveće interesovanje i dalje biti za Jovinu gimnaziju, Ekonomsku i Medicinsku školu.

Načelnik Školske uprave, Petar Viđikant, kaže da je kod odabira škole važno da učenici budu realni, mada je dosadašnja praksa pokazala da oko 93 odsto budućih srednjoškolaca upiše školu koju navede kao prvu na listi želja. On dodaje da je nerealno očekivati da neko ko ukupno ima manje od 90 bodova upiše Medicinsku školu.

Najveća konkurencija bude za smer farmaceutskog tehničara, gde je za upis prošle godine trebalo minimum 98 bodova. Direktor Aktiva osnovnih škola, Svetozar Kozarev, kaže za "Blic" da je ovo ubedljivo najpopularniji smer, a da potom slede smerovi Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" za koje treba minimum 95 bodova. On dodaje da su veoma privlačni i pojedini smerovi Elektrotehničke škole, poput elektrotehničara računara.

Mesta za one sa malim brojem bodova uvek se nađe u Poljoprivrednoj i Saobraćajnoj školi.

Ove godine završni test male mature iz srpskog jezika zakazan je za 18. jun, a dan kasnije osmaci će polagati matematiku. Rezultati završnog ispita biće poznati 25. juna. Liste želja budući srednjoškolci predavaće 26. i 17. juna, a upis u škole će biti 6. i 7. jula.

  • MilosR123

    18.06.2012 12:49
    Zanima me...
    Da li neko zna koliko treba bodova za upis u gimn. JJ ZMAJ u Novom Sadu ? Koliko je bodova imao poslednji na listi ucenik za upis u tu skolu prosle godine ?
  • Hemičar

    25.04.2012 18:04
    Niko neće u Hemisku školu???
    Išao sam u SŠ Hemijsku i imao ukupno 10 različitih predmeta hemije, neorganska hemija, organska hemije, fizička hemija, kvantna hemija, toksikološka hemija,biohemija,molekularna hemija,farmaceutska hemija...i kada sam slučajno upisao fax, završio sam pre roka, iako sam u srednjoj imao sve dvice iz svih Hemija....mislim da su stručne škole savršene za decu koja planiraju posle na određen fax..radije bi svoje dete upisao u Elektrotehničku školu,ako vidim potencijal da će studirati i taj fax.
  • Misko

    25.04.2012 16:42
    kompletne informacije

    za sve srednje u Srbiji se mogu naci na sajtu: www.srednje-skole.com

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti