Blokirani putevi oko Novog Sada

Poljoprivrednici danas, nakon skoro mesec dana pauze, ponovo traktorima blokiraju puteve.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović pozvala je nezadovoljne poljoprivrednike iz Vojvodine da ne blokiraju saobraćajnice i dodala da će nova vlada rešavati pitanje subvencija poljoprivrednicima.

Đukić Dejanović je posle sastanka sa poljoprivrednicima rekla da nije realno rešavati neke stvari u predizbornom periodu. "Razgovarali smo o tome da se nalazimo u predizbornom periodu i da jedno takvo nezadovoljstvo i očekivanje da se neke stvari reše u roku od pet-šest dana, do predizborne ćutnje, možda nije ni realno", rekla je Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Srbije.

Đukić Dejanović je rekla da se način na koji poljoprivrednici izražavaju svoje nezadovoljstvo može dovesti u vezu sa određenim političkim manipulacijama o čemu je, kako je rekla, otvoreno pričala sa njima. Upitana ko manipuliše poljoprivrednicima, predsednica parlamenta je kazala da to rade oni koji hoće da daju negativnu ocenu aktuelnoj Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede.

Ona je kazala da su poljoprivrednici posle sastanka ostali u uverenju da Vlada Srbije i pojedini političari nemaju dovoljno razumevanja za njih. Ona je rekla i da nad poljoprivrednicima neće biti primenjena sila, ali je dodala da ni oni ne bi trebalo da primenjuju silu u pogledu slobode kretanja građana.

Ponovo blokirani putevi na području Novog Sada

Predstavnik organizatora protesta, Miroslav Ivković, rekao je ranije za Radio 021 da su blokirani putevi širom Vojvodine, ali i centralne Srbije, a da se na području Novog Sada blokade nalaze na Koviljskoj petlji, starom putu za Suboticu, na putu ka Zmajevu, te na još nekoliko mesta.

"Ovoga puta nije bio cilj da se stigne do Beograda, već da se naprave blokade kako bi se skrenula pažnja javnosti na to da ministar poljoprivrede Dušan Petrović ne želi da razgovara s poljoprivrednicima. Prošlo je mesec dana od kada smo mi predali naše zahteve, nije se udostojio da nas pozove na razgovor", kaže Ivković.

On dodaje da su ratari protest pre mesec dana prekinuli pružajući šansu vlasti za pregovore, ali i iz razloga što su imali dosta posla na njivama, što sada nije slučaj, pa mogu istrajati u blokadama do ispunjenja zahteva. Glavni zahtev poljoprivrednika koji protestuju jeste da se subvencije koje daje država isplaćuju po hektaru, a ne po kilogramu proizvoda, jer tvrde da od toga koristi mogu da imaju samo prerađivači, a ne i proizvođači.

S takvom ocenom međutim ne slaže se direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Drago Cvijanović, koji smatra da je novi sistem podsticaja ekonomičniji. On objašnjava da je sistem raspodele subvencija po hektaru nosio niz mogućnosti da bude zloupotrebljen, jer je bilo slučajeva da su vlasnici zemlje dobijali po 14.000 dinara po hektaru, a da zemlju nisu obrađivali. (D.S.)

  • aska

    29.04.2012 15:53
    sebicnjaci
    Nema nama spasa.Niko nerazmislja realno.Svako navija za sebe.
  • dosta laži

    27.04.2012 02:05
    Samo pljute partijski vojnici, ali nema vam pomoći, 6. maja odlazite u istoriju, i vi i vaši tajni partneri iz opozicije. Vojvodina više neće robovati!

    Jesu li ovi stari traktori ti od 20.000 ili 100.000 eura?

    http://www.youtube.com/watch?v=hb9Vtb-aYHQ

    http://www.youtube.com/watch?v=Jq6bbRnth00

  • dakle

    26.04.2012 12:05
    Dakle, "poljoprivrednici" koji žive od izdavanja zemlje u zakup traže da im se iz budžeta da "pomoć" po hektaru obradive zemlje, pa pošto to neće dobiti, blokiraće državu. Aha, važi, super. Samo vi to podržavajte, vidi se pamet Srbije na kom je nivou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti