Roštilji tradicionalno raspaljeni za Prvi maj

Izletišta na Fruškoj gori danas su bila puna građana koji su odlučili da 1. maj, Međunarodni praznik rada, proslave u prirodi i uz tradicionalni roštilj.
Izletišta na Fruškoj gori danas su bila puna građana koji su odlučili da 1. maj, Međunarodni praznik rada, proslave u prirodi i uz tradicionalni roštilj.

Predviđanja su da je tokom dana na Fruškoj gori bilo oko 300.000 ljudi, na nekom od 20 izletišta povodom tradicionalnog prvomajskog uranka. Iako su vikendice po običaju bile "okupirane", u Kameničkom parku je, s druge strane, zabeležen najmanji broj izletnika u poslednjih desetak godina.

NP "Fruška gora" je prethodnih dana postavio nekoliko stotina novih kompleta klupa i stolova za boravak u prirodi, kao i ložišta za vatru, postavljeni su kontejneri za otpad i mobilni toaleti, a svako ko kolima ide do nekog izletišta morao je da plati naknadu od 150 dinara po vozilu za korišćenje zaštićenog prirodnog područja. Mreža lokalnih ekoloških organizacija "Zelena lista Srbije" i "Zelena inicijativa" posetiocima Fruške Gore podelila je 2.000 biorazgradivih kesa za sakupljanje otpada. Nadležni upozoravaju građane da vode računa o prirodi, pažljivo rukuju s roštiljem, ugase vatru i na kraju boravka pokupe smeće.

Oni koje roštiljanje nervira, mogli su do Limanskog parka gde je i ovog Prvog maja tradicionalna, urbana proslava pod nazivom "Novosadski uranak". Na Štrandu, gde je danas ulaz besplatan, održan je "Vašar zaboravljenog vremena". Ova manifestacija podsetila je na to da je u svakoj normalnoj državi 1. maj dan koji predstavlja otpor i borbu, a nije datum koji se proslavlja u šumi uz roštilj. Međunarodni praznik rada, koji će u celom svetu biti obeležen protestima sindikata, u Srbiji će danas proteći bez protesta, a sindikalni lideri se pravdaju predstojećim izborima.

Kako je danas bilo na fruškogorskim izletištima, koja su okupirali Novosađani i ostali stanovnici Pokrajine, bilo je i u celoj Srbiji. Odmor uz roštilj i razonodu.

Međunarodni praznik rada 1. maj ustanovljen je u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''1. maj praznik roštilja''.

  • saf

    02.05.2012 16:03
    najbolje je u gradu za praznike
    Mixn - uživanje
    uživao sam vozajući se nadrealno praznim novosadskim bulevarima. Bilo je predivno i na polupraznom Štrandu.Kako bi bilo lepo da se Novi Sad "resetuje" na oko 150.000 stanovnika.
    Kad god su praznici ostajem u tada "reset-gradu"
  • ns

    02.05.2012 09:15
    vinski srem - kotlić pasulj vranac, svinjski srem - kobaje belo ljuto pljeske ćevapi pivo i domaća kruška. živela fruška gora i prvi maj i lepo vreme!
  • Psihijatar

    02.05.2012 06:33
    Ko nije iskren biće mu loše u duši
    Ima ljudi koji lažu da dobro žive zarad pažnje i šlihtanja drugih ljudi.Ona osoba koja laže druge da imaju para itd.a kada dođu kući vide svoju istinu,obolevaju od psihičkih poremećaja.Kada bi u Srbiji svako bio iskren sam sa sobom i kada ih nebude sram da priznaju sebi-da nemaju novac jer nerade dovoljno,da nemaju novac jer netraže bolji posao...najlaškše je prepustiti se lažnom prikazivanju u masi kako imaju para i otuda ovo roštiljanje, razbacivanje tuđim novcem itd.Srbija svest nemenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti