Ciklonizacija završila prvi krug suzbijanja krpelja

Sistematska akcija zaštite zdravlja građana od krpelja okončana je do 1. maja monitoringom i tretmanima zelenih javnih površina u gradu i prigradskim naseljima, saopštila je Ciklonizacija.

Sistematska akcija zaštite zdravlja građana od krpelja okončana je do 1. maja monitoringom i tretmanima zelenih javnih površina u gradu i prigradskim naseljima, saopštila je Ciklonizacija.

- Već su prve visoke temperature izmamile krpelje, a naše i ekipe Poljoprivrednog faulteta koje rade monitoring bile su efikasne tako da je plan za ovaj period ispunjen. Tretmanima su, između ostalog, obuhvaćeni Futoški park, park kod Železničke stanice, sva groblja, Dunavski i Limanski park, Kej žrtava racije, Dunavski kej, Kamenjar, Ribarac, kompletan Bulevar Evrope, celo Novo naselje, Nova i stara Detelinara, Avijatičarsko naselje, Sremska Kamenica, Kamenički park, Novi i Stari Ledinci, Petrovaradin, Tvrđava, Klisa, Telep, Limani - rekao je menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije Dario Aćimović.

Prema njegovim rečima, posebna pažnja posvećuje se mestima gde se okupljaju deca - parkovima, školama i zabavištima, međublokovskim igralištima i mestima za šetnju kućnih ljubimaca. - Planirano je da kontrole površina koje potencijalno naseljavaju krpelji i tretmani traju tokom cele sezone, sve do jeseni, a sistematska akcija je odgovor grada i Ciklonizacije na činjenicu da se iz godine u godinu poevećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest - objašnjava Aćimović.

Kako kaže, o uspešnosti sistematske akcije koja se sprovodi u Novom Sadu govori i činjenica da je prošle godine posle prvomajskih praznika pomoć lekara zbog ujeda krpelja zatražilo desetak Novosađana, dok se u Nišu zbog istog problema lekarima obratilo 80 građana. Inače, preliminarna istraživanja naučnih istitucija pokazuju da je procenat krpelja zaraženih lajmskom bolešću negde oko 30 odsto i zato je preporuka građanima da se posle boravka u prirodi, na vikendicama, ali i parkovima i šetalištima, obavezno pregledaju i da se, ukoliko primete krpelje, obrate lekaru. Obavezan je i pregled kućnih ljubimaca pre ulaska u stan, a ako se primete krpelji, ljubimca treba odvesti kod veterinara.

  • Perunika

    01.05.2012 07:53
    E kad bi mogli...........
    Kad bi Ciklonizacija mogla da nas reši ovih stvinara - političkih krpelja, pa da narod malo odahne!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti