Eparhija bačka: "Ne postoje cenovnici za verske usluge"

Eparhija bačka saopštila je da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne postoje tarife i cenovnici za verske usluge, već dobrovoljni prilozi i da je Crkva i ranije dobijala deo sredstava od države za doprinose namenjene penzijama sveštenika.
Eparhija bačka saopštila je da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne postoje tarife i cenovnici za verske usluge, već dobrovoljni prilozi i da je Crkva i ranije dobijala deo sredstava od države za doprinose namenjene penzijama sveštenika.

"Da li će se neko krstiti, venčati, slaviti slavu ili vršiti koji drugi obred u crkvi, zavisi samo od njegovog slobodnog opredeljenja i od njegove vere. Postoji dobrovoljni prilog za parohiju i paroha koji je po meri mogućnosti i slobodnoj odluci vernika, a ne nekakva tarifa ili cenovnik", navodi se u saopštenju sveštenstva Eparhije.

Iz Eparhije napominju da je Crkva i ranije dobijala od države deo sredstava za doprinose namenjene penzijama sveštenika i da tu nema ništa novo kada je riječ o državnim planovima da pitanje penzijskih doprinosa za sveštenike u potpunosti bude rešeno.

"Jasno je svima koji žele da se osvrnu oko sebe da se medijskim spekulacijama o povećanju troškova iz budžeta za penzijske doprinose sveštenicima zamagljuje tema o zloupotrebama njihovih gazda i o opterećenju budžeta stranačkim i ličnim promocijama i kampanjama", ističu u Eparhiji bačkoj.

  • Dragoslav Marković

    29.07.2023 00:36
    Puno kasnim
    Šta reći?
    Sveštenik za krštenje traži, bukvalno pre nego je krenuo. Otac 5000, kum 3000 rsd.
    Iiiiiii platih da mi uvede dete u veru.
    Druga prilika, sveštenik isproziva tudje dete da je invalid i da ne moze sa njegovim deteom u isti razred.
    Opravdanje kod strica deteta,"svi ponekada pogresimo". Sramota i jad sta smo doživeli kakvi god da smo, ipak su oni naši pastiri a mi OVCE.
    Za sve ostalo, obraticu se nadleznima u SPC. Ako ne dobijem odgovor idemo u ETAR.
    Desava se da mi je sekretar eparhuje poslao odgovor na mail, da oni odgovaraju svima tako sto ih pozovu telefonom i objasne sta je posredi. Ja cekao do četvrtka, nije se javio dok ih nisam isprozivao. Ne znam sta mi ovo sve treba, ali dokle breee vise. Sve se pretvorilo u interes i zbog nekog interesa. To kaze Andrej Sajc iguman u SPC i član udruzenja prijatelji decana ili ti amici di decani. Kako sada to? I jedno i drugo. Šta ono kaze ustav SPC???
    Dragi prijatelji iz NS koji na oboilazite u Velikoj Hoci, nas novi svestenik bukvalno moli Franceska Scarfija tzv monaha da moze izreci molitvu na latinskom i tu nesto opet ima u Ustavu. Ali hajde dao covek prilog pa neka ga. Razocarenje na sve strane. A ima jos puno toga. Nema ga nesto da izadje i osveti vodicu u svim domovima. Ili kako meni rece, nije moja obaveza da znam koliko dece ima u parohiji. Ko bree vodi knjige o broju vernika? A kaze i ustav da monah ne sme imati materijalna dobra. Ono sta reci. Da smo zivi i zdravi pa dok traje, trajace.
  • Miroslav Nikolić

    28.11.2022 11:41
    zarade sveštenika
    Prikazani obračun zarade sveštenika sam uradio ja Miroslav Nikolić diplomirani ekonomista, ne znam zašto je moje ime propušteno da se objavi, jer ništa ne pišem anonimno, a povod je bila gordost i ljutnja sveštenika M. A. kada sam mu za osvećenje vodice za krsnu slavu sv. Jovan u januaru 2012. dao 1.000 dinara ne pitajući ga koliko to košta, a početnik je u svom poslu sa završenom srednjom bogoslovskom školom, jer je njegova tarifa tada iznosila 1.200 dinara, a kada sam posle toga upitao moje prijatelje iz Valjeva koliko oni plaćaju popu ovu uslugu i kada su mi rekli da nisam normalan što sam toliko platio, da se to ne pita, već se daje koliko si u mogućnosti i da su oni tada popu davali za ovakvu uslugu 200 dinara, ja sam shvatio da zaista nisam normalan, ali sam nastavio da mu narednih godina plaćam isti iznos svake godine, a za uskršnju vodicu 500 dinara, rekavši mu da uzme novac koji mu dajem, da meni radnik kao posluga radi za dnevnicu od 1.000 dinara od 7-19 časova na temperaturi od 40 stepeni, a popu je to malo za 5 minuta molitve. Kakvo srebroljubstvo, kakav bezobrazluk, kakva nehumanost i to je trajalo zaključno sa 2016. godinom kada se upokojila moja majka, a počev od 2017. napravio sam veliki otklon od tog najpoganijeg srebroljubstva.
  • Sima

    24.01.2020 17:22
    Parastos
    Zna li neko koliko kosta parastos na 40 dana za pokojnika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti