Vodovod raskida ugovor sa izvođačem radova na Grbavici

JKP "Vodovod i kanalizacija" saopštilo je da će raskinuti ugovor sa izvođačem radova u Ulici Lasla Gala i Alekse Šantica.
JKP "Vodovod i kanalizacija" saopštilo je da će raskinuti ugovor sa izvođačem radova u Ulici Lasla Gala i Alekse Šantica.

Iako je obnova vrelovoda završena još početkom aprila, potpunom završetku rekonstrukcije ove ulice na nazire se kraj. Iz Vodovoda su ranije kašnjenje pravdali time da izvodači imaju problema, jer se pod zemljom nalazi velika količina peska i pepela koji se stalno odranja, pri čemu se dogodilo i nekoliko havarija.

Vlasnica "Rok kafea Dramil" u Ulici Lasla Gala, Neda Dragojević, požalila se da radovi traju predugo i da to jako loše utiče na posao, jer niko neće da dođe u kafić koji je prepun peska i buke bagera i ostalih mašina. "Nedavno mi je stigao račun od Gradske čistoće za odnošenje smeća, ali nikako mi nije jasno šta treba da platim jer njihovi kamioni ovamo uopšte ne dolaze, a i da dolaze ne bi imali šta da odnesu jer nema posla, pa samim tim ni otpada", rekla je Dragojević.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Branko Bjelajac izjavio je da firma "Milenium tim" koja je izvođač radova nije ispoštovala uslove iz ugovora i da je to razlog raskidanja ugovora. "Razlog za prekid radova je to što se ne poštuju ugovori i obaveze, jer svako mora da se drži svojih obaveza. "Ako je neko potpisao ugovor kojim garantuje da će radove završiti do 9. aprila, pa još dobio produženje od deset dana, neprihvatljivo je da danas, mesec dana kasnije kaže da je došao tek na pola posla", rekao je Bjelajac za Radio 021 i dodao da JKP "Vodovod i kanalizacija" neće dozvoliti da se građani maltretiraju zato što je izvođač radova nesposoban da obavi posao.

On je rekao i da će novi izvođač dobiti uslov da mora da završi radove za deset dana od potpisivanja ugovora, kao i da će taj posao najverovatnije pripasti firmama "NS Graditelj" ili "Projekt montaža", koje su provereni partneri JKP-a. "Ovo je prvi put da ova firma radi jedan ovakav posao na vodovodu, a što se mene tiče i poslednji put", zaključio je Bjelajac.

Direktor "Milenium tima" Ivan Bošnjak, rekao je da većina stvari koje je Bjelajac saopštio nisu istina i da njegova firma nije mogla nesmetano da radi. "Radovi su u startu kasnili zbog produženih rokova izvođenja radova na toplovodu, pa smo samim tim i mi kasnije uvedeni u posao. Zatim su kasnila dobijanja građevinskih dozvola, pa je kasnila saglasnost za zatvaranje ulica koje presecaju ulice Alekse Šantića i Lasla Gala", izjavio je Bošnjak i dodao da je u startu bio postavljen nerealan rok.

On kaže da je inspekcija na 11 dana blokirala radove zato što nisu imali dozvolu, što je dodatno odložilo radove. "Mi smo u stanju da posao kompletno završimo u roku od sedam dana u slučaju da imamo potpunu saradnju Vodovoda", izjavio je Bošnjak koji je o raskidu ugovora saznao iz novina. Direktor "Milenium tima" je dodao da njegova firma nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje o raskidu ugovora i da će nastaviti da rade dok ne dobije rešenje.

Glavni inženjer operative te firme Miroslav Dragićević smatra da je zemljište na kojem se obavljaju radovi dodatna otežavajuća okolnost i da su u mnogome usporili radove. "Tehnologija izvođenja radova je morala da se izmeni zbog bezbednosti radnika, jer je zemljište na kojem se obavljaju radovi očajno. Kopalo se "po ramu", što u ovom konkretnom slučaju znači mnogo sporije", rekao je Dragićević za 021. On je dodao i da nije tačan podatak da je urađeno tek pola posla, jer je ostalo jako malo do završetka. "Od 850 metara kanalizacije urađeno je 780, a od predviđenih 1.350 metara primarne vodovodne mreže urađeno je 1.100 metara", zaključuje Dragićević.

Iz "Milenium tima" su poručili i da im je nejasna odluka prema kojoj je prvo postavljen toplovod koji je znatno plići, a tek onda vodovod i kanalizacija koji su na većoj dubini, zbog čega su radnici bili prinuđeni da se podvlače ispod postojećih toplovodnih cevi, čime su radovi dodatno usporeni. Najavljeno je da će kompletno uređenje ulice, uz asfaltiranje trotoara, puta i prilaza zgradama, kućama i lokalima, obeležavanje parking-mesta, ozelenjavanje i obnavljanja rasvete biti gotovo do avgusta.

  • 14.05.2012 07:03
    malo edukacije
    Javna preduzeca raspisuju radove prema zakonu o javnim nabavkama da bi se izbeglo muvanje sa izvodjacima. Ali avaj, zakon je samo okvir za mahinacije. Postupak je takav da se prvo pravi lista podobnih izvodjaca (na javnom konkursu da bi se ubrzao postupak izdavanja poslova)i tu JP postavlja zahteve kojima se namesta ta lista podobnih a onda se poslovi nude izvodjacima s liste pa ko bude najpovoljniji cenovno. Posto su svi igraci u dogovoru medjusobno namestaju sta ce ko da radi (obicno je podobno nekoliko firmi). Ali baki, treba se uvaliti na listu a zna se kako to ide (procentualno). To tako funkcionise svuda u Srbiji i vrlo tesko se na posten nacin posao dobija. To su igre na visokom nivou politicara i onih koji imaju novac a kasnije se sva krivica svaljuje na sluzbe JP koje to sprovode, izvodjace i druge u ovom lancu nebitne. Osnovno je pitanje ovde kako je izvodjac koji tako lose radi mogao da se nadje na listi podobnih?
  • Koordinacija

    11.05.2012 21:01
    Palite
    Vise od Toplane.Toplana zavrsila radove 5 dana pre roka.
  • Bibop i Rokstedi

    11.05.2012 14:58
    Neću da branim ni ovog iz vodovoda (nije ni taj nevin) ali, zaboga, ako ste već videli da je stanje takvo, bez dozvole, loše zemljište, silne druge prepreke, nerealan rok, a naročito ta stavka nerealan rok, zašto je taj izvođač uopšte potpisao taj ugovor i obavezao se da će te stavke ispoštovati? Skroz se slažem da treba odje*ati svakog ko krene da odugovlači bez osnova, i to u roku od odmah. Ta besomučna raskopavanja mi smetaju i ružno je za grad. A, gle ovu izjavu: ... tehnologija građenja je morala da se promeni usled...Pa, kako god obrneš, vaše tehnologije su kao iz prošlog veka. Aj, molim te!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti