Predškolci dobili knjige o dečijim pravima

Knjiga "Dete ima pravo da zna svoja prava" podeljena je danas u limanskom vrtiću "Novosađanče" deci predškolskog uzrasta.

Knjiga "Dete ima pravo da zna svoja prava" podeljena je danas u limanskom vrtiću "Novosađanče" deci predškolskog uzrasta.

Već šestu godinu Vlada Vojvodine štampa ovu knjigu i poklanja je deci koja na jesen treba da krenu u školu. Podsekretarka pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku Novka Mojić rekla je Radiju 021 da knjiga sadrži prepravljenu konvenciju UN-a o pravima deteta.

Uz adekvatne ilustracije i stihove ova knjiga nabraja i objašnjava sve članove konvencije. Mojićeva dodaje da je knjiga namenjena kako deci tako i njihovim roditeljima da bi i oni bili što bolje upoznati sa pravima dece.

Štampana je u tiražu od oko 20.000 primeraka od čega novosadska Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" dobija nešto manje od 3.500 primeraka. Knjiga je štampana na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Vojvodine, kao i na romskom jeziku.

  • B

    16.05.2012 10:20
    I prava i dužnosti
    Da li su ti ljudi što dele tu knjižicu ikad odgajili dete, bilo svoje, bilo tuđe? Da li oni shvataju da deca u tim godinama razmišljaju kao mali advokati, svaku reč shvataju bukvalno i hvataju se za nju?
    Nije loša ideja upoznati decu sa njihovim pravima, ali treba da znaju i koje su im dužosti i obaveze. Treba da od malena nauče da poštuju starije i da umeju da uzvrate ljubav roditeljima/starateljima, da se ponašaju pristojno, da paze na sebe i još mnogo toga što sigurno ne piše u Konvenciji o pravima deteta.
    Ovako deca dobijaju neizbalansirane informacije - samo prava, a nigde obaveza.
  • Сремац

    15.05.2012 06:58
    БУДАЛАШТИНЕ У СРБИЈИ ТРАЈУ ГОДИНАМА
    Колико се пара троши на овакве и друге глупости које овај напаћени,осиромашени и понижени народ плаћа?У потрошачким земљама где незнају шта ће све да измисле,пало неком идиоту ономад на памети ово.Замислите паора који се спрема на њиву да шпарта кукурузе,а син спава,нема ко да помогне,он не устаје,коњи нервозни/или ако хоћете трактор ради у месту,троши нафту/ овај га шопи,а син пресавије табак и тужи бабу.ЦИРКУС.
  • NS4EVER

    14.05.2012 22:21
    Najbolji direktor, IKAD!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti