Roditelji sve teže plaćaju ekskurzije

Roditelji novosadskih srednjoškolaca sve teže mogu da plate putovanje dece na ekskurziju, a mnogi su prinuđeni da štede cele godine kako bi obezbedili put u Rim, Pariz ili Barselonu.
Roditelji novosadskih srednjoškolaca sve teže mogu da plate putovanje dece na ekskurziju, a mnogi su prinuđeni da štede cele godine kako bi obezbedili put u Rim, Pariz ili Barselonu.

Majka jednog maturanta gimnazije kaže da problem nije sama cena ekskurzije od 400 evra, koliko činjenica da treba računati džeparac, ali i novac za matursko veče i privatne časova za prijemni na fakultet. Najpopularnije, ali i najskuplje su ekskurzije u Italiju, Francusku i Španiju, dok škole koje više pažnje poklanjaju kućnim budžetima roditelja biraju Prag, Beč ili Budimpeštu.

Učenici Mašinske i Saobraćajne škole godinama ne idu na ekskurziju, a ove godine izostali su i maturanti Jovine gimnazije. Direktor ove gimnazije, Radivoje Stojković, kaže za "Blic" da učenici imaju mnogo obaveza oko prijemnog ispita, a da kada upišu fakultete, za 500-600 evra koliko bi platili ekskurziju, mogu da odu mesec dana na more. On dodaje da su svi maturanti punoletni i da mogu da putuju samostalno.

Direktorka Isidorine gimnazije, Ružica Vukobratović, kaže da su napravili anketu kako bi saznali koliko novca roditelji mogu da izdvoje za putovanje, te da je najveće interesovanje pokazano za Španiju. Ona dodaje da u cenu nije uračunata naknada za profesore, a da ekskurziju organizju ukoliko imaju 62 odsto zainteresovanih učenika.

Maturanti Gimnazije "Laza Kostić" obliaze Italiju, Francusku i Španiju, po ceni od 380 do 420 evra, a direktor ove gimnazije, Vukašin Lazović, kaže da su u tu cenu uračunate sve propusnice, ulaznice za muzeje i ostale programe, kao i naknada za profesore.

  • semtex

    17.05.2012 08:35
    sengen
    To je ona predsednikova "mi smo vam omogucili da putujete":):):)Putuju kao i do sada oni koji imaju pare(lopovi i stranacki kadrovi zaposleni preko stranke na drzavne jasle),isti su putovali i kada su trebale vize dok boranija ima samo pravo da glasa i da radi za saku kikirikija.
  • Mirko

    17.05.2012 07:14
    kriza cak i u Isidorinoj?
    E pa to je onda ozbiljna neka kriza, kad ni u Isidorinoj vise ne mogu na ekskurziju?
    Oni su inace bas poznati po skromnosti..
  • 16.05.2012 11:11
    Imao sam par koputa priliku da vidim nase srednjoskolce na eksurzijama u Becu i Budimpesti i jednom u Rimu. Prepoznatljivi su na ulici, svi skockani u novu garderobu koja je kupljena pre polaska na ekskurziju i ko zna koliko skupo placena malim platama roditelja. Uglavnom se krecu u povecim grupama, veoma su glasni, bucni, kao da namerno zele da privuku paznju na sebe u stilu "ej bre, mi smo iz Srbije bre, ko nam sta moze bre". Mogu se videti kako kao zuti mravi ulaze u svaku prodavnicu sportske opreme i kupuju patike, majice, trenerke. Hrane se po McDonaldsu i Burger Kingu. Deluju dosta izgubljeno i kao da su pusteni sa lanca. Profesori ih tesko drze pod kontrolom sem po nekoliko djaka koje ostali smatraju streberima. Predvece kupuju alkohol u radnjama oko hotela. Veoma cesto prodavci ne zele da im prodaju pa ih covek zatice oko tih radnji kako mole prolaznike da im kupe alkohol. Urlaju sa prozora hotela. Jednom recju uglavnom se ponasaju kao da im se u glavi non-stop vrti pesma "ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine...". Valjda zbog prevelike price da smo najjaci, sve pobedjujemo i klinci se napale pa kontaju da ih tamo preko svi ostali gledaju sa strahopostovanjem. Mislim, na sta ti roditelji bacaju pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti