Zašto je račun "Čistoće" u blokadi?

Račun Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća" blokiran je već deveti dan, a radnicima kasni isplaćivanje zarada, zbog čega su jutros održali jednosatni štrajk upozorenja.

Račun Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća" blokiran je već deveti dan, a radnicima kasni isplaćivanje zarada, zbog čega su jutros održali jednosatni štrajk upozorenja.

Kako za 021 kaže direktor ove firme Dalibor Novaković, blokada računa je rezultat višegodišnjih problema sa naplatom koje ovo preduzeće ima.

"Naplata nam ide jako teško. Mi do danas nismo imali problema sa isplatama zarada i za to sam uveren da ćemo veoma brzo naći rešenje. Ali, problem naplate nam ostaje – mi smo, na primer, dužni oko 250 miliona dinara, dok je naša potražnja čak 750 miliona", kaže Novaković za Radio 021.

Predsednik sindikata komunalaca Zoran Radosavljević kaže da problem sa likvidnošću leži u lošem menadžmentu. Prema njegovim rečima, građani redovno plaćaju račune "Čistoći", zbog čega priča o lošoj naplati ne pije vodu. "Nije mi logično da jedno javno preduzeće bude nelikvidno, pre svega jer Novosađani veoma savesno plaćaju račune. Zašto je firma u blokadi, pitanje je za direktora, njegov tim i Upravni odbor, koji su svojim nenamenskim trošenjem novca poreskih obveznika doveli preduzeće dovde", smatra Radosavljević.

"Čistoća" finansirala kampanju URS?

Ovaj sindikalac nije želeo da komentariše sumnje koje su se pojavile u delu novosadske javnosti, koje govore da je kampanja Ujedinjenih regiona Srbije, čiji je Novaković kadar, finansirana novcem "Čistoće". Radosavljević ih, međutim, nije odbacio kao nemoguće, izrazivši sumnju da se ta pojava dešava u više gradskih preduzeća. "Dokaz za to nemamo, ali je svima jasno da se političke partije toliko otimaju oko javnih komunalnih preduzeća baš kako bi za vreme svoje vladavine finansirali stranke koje su ih tamo dovele. Što se tiče finansiranja kampanje URS, ja mogu da izrazim sumnju, ali to će već nadležni istražiti", kaže Radosavljević za 021.

Direktor Čistoće navode o finansiranju kampanje demantuje, ocenjujući ih kao neosnovane. Prema Novakovićevim rečima, to bi bilo neozbiljno sa njegove strane.

"Postoje institucije koje se bave time, pa će proveriti naše poslovanje. A ja odgovorno tvrdim da nema šanse da je to rađeno. Pre svega, ja kao direktor ne bih smeo sebi da dozvolim takvu glupost", kaže Novaković.

Prema podacima Narodne banke Srbije, problemi sa likvidnošću "Čistoće" počeli su u aprilu, kada je preduzeće dva dana bilo u blokadi, da bi se pogoršali 7. maja, od kada je firmi blokiran račun. Radnicima plate kasne četiri dana, a prema navodima rukovodstva, rešenje situacije oko zarada biće rešeno do petka. (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''JKP Čistoća štrajk''.

  • Vozac Smecara

    21.05.2012 19:57
    katarza
    E danas se na strajku videlo ko je ko....kada smo stali kao cela firma i neformalno stupili u strajk, ta cela firma se svela na vozace, radnike i majistore....izdejstvovali smo platu za sve zaposlene...a kancelarijskih moljaca nigde...niko nije izasao iz svoje rupe da se prikljuci strajku...To proizilazi iz psihologije coveka...Konkretno u njihovim glavama se javila misao " zasto da strajkujem kad i ovako nista ne radim, bolje da cutim tu gde jesam a plata ce kad tad doci", svaki normalan covek to moze da zakljuci....Ali ono sto je bitno drage kolege, da kada dodje metla i preciscavanje firme, radni narod je danas doneo odluku, da vas po istom sistemu podrzi. To jest, nikako, idemo da radimo....A proverena informacija iz grada je da se metla uskoro sprema...
  • Petar

    20.05.2012 17:30
    Odgovor vozaču smećara
    Ima naravno parazita, a zna se da su to prethodni i sadašnji odbornici grada koji nisu sastavili ni 3 sata dnevno na poslu. Zatim zaposleni preko studentske zadruge, bivši i sadašnji rukovodioci, neradnici koji koriste 100 posto bolovanje, pripravnici koji su u službi stranke na vlasti, raznorazni neradnici od servisa do voznog parka. Niko tu nije nevin. Uz nestručno rukovodstvo i nemoral sindikalista koje ste vi vozači izabrali tu smo gde smo.
  • Vozac Smecara

    20.05.2012 15:16
    Petre
    Da istina je da vozaci kradu gorivo....Ali ne svi i ne mozes da generalizujes. Treba da se tome stane na put i da se kazne svi koji to rade. Na nadleznima je da smisle nacin i metod kako to da urade. A ti ako si se pronasao u tim parazitima koje sam ja spomenuo....sta da ti radim....Ali ko god da si i ako si upucen u problematiku firme, vrlo dobro znas da Cistoca ima parazite i nepotrebne " radnike".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti