FOTO: Uhapšen mladić koji je pogodio devojku na protestu podrške Petakovu

Jedna osoba lakše je povređena na današnjem protestu protiv presude Zoranu Petakovu, a napadač je uhapšen na Spensu u pokušaju bekstva.
Jedna osoba lakše je povređena na današnjem protestu protiv presude Zoranu Petakovu, a napadač je uhapšen na Spensu u pokušaju bekstva, saznaje Radio 021.

Reč je o Filipu T. (1991), koji je priveden u policijsku stanicu i protiv njega će biti podneta prekršajna prijava. Povređena devojka navodi da napadača nije videla, ali da je srećna što joj kamenica nije završila na glavi.

"Stajala sam usred mase i odjednom osetila udarac. Videla sam komad kaldrme, i samo se uhvatila za glavu, pokušavajući da se zaštitim. Kukavicu nisam videla, odmah je pobegao", kaže ona za Radio 021.

Policija nakon napada nije pojurila napadača, ali su aktivisti Antifašističke akcije pokušali da ga sustignu. Nakon što je huligan pobegao u Spens, vratili su se i opisali ga kao "mršavog momka u svetlosivoj jakni".

Na protestu ispred zgrade novosadskog suda okupilo se oko 100 ljudi koji su razvili transparent "Stop inkviziciji". Policija je legitimisala više od 30 učesnika protesta, uglavnom članove Antifašističke akcije Novog Sada koji su se nalazili iza transparenta.

Mogućnost napada je najavljena još juče na međunarodnom neonacističkom sajtu "Stormfront", u temi "Protest antifa šljama u NS".

Građanski protest organizovan je protiv presude Zoranu Petakovu, koji je osuđen na 100 dana zatvora zbog uvrede episkopa Irineja. Kako su naveli organizatori, protestovalo se "protiv pristrasnosti suda, nadmenog odnosa Srpske pravoslavne crkve prema društvu, slabosti države i kukavičluka političkih partija koje ćute".

U saopštenju Antifašističke akcije Novog Sada stoji da je ovom presudom srpsko pravosuđe pokazalo kako će proći svako ko se usudi da kritikuje rad Srpske pravoslavne crkve. "Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu Države i Crkve, dovodi u pitanje sekularnost i nezavisnost institucija i glorifikuje političku represiju kao legitiman mehanizam obračunavanja sa svima koji se usude da kritikuju SPC. Naravno, sa druge strane, aktivnosti raznih desničarskih ekstremističkih grupa i pokreta koje su u milosti Crkve prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava", navodi se u saopštenju.

Među okupljenima našao se i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, koji je naveo da je presuda protiv Petakova direktan napad na slobodu govora.

"Mi smo kao udruženje novinara osudili presudu, jer ona direktno zadire u slobodu govora. Skupština Srbije u prethodnom mandatu nije donela zakon o dekriminalizaciji uvrede i klevete, ali očekujemo da to bude jedan od prioriteta novog saziva", kaže Gruhonjić.

On dodaje da je poseban paradoks činjenica da je Petakov zbog uvrede osuđen na 100 dana zatvora, podsećajući da je isto pravosuđe dozvoljavalo da zastarevaju procesi protiv crkvenih velikodostojnika, optuženih za daleko strašnija dela.

Podsetimo, Petakov je osuđen da plati 100.000 dinara jer je vladiku pre sedam godina nazvao "jahačem apokalipse", a kazna je prošle nedelje preinačena na sto dana robije. Petakov je u zatvor na Klisi trebao da se javi u četvrtak, ali je datum početka izdržavanja kazne pomeren za ponedeljak.

Podršku Petakovu pružile su i brojne nevladine organizacije - Alternativna kulturna organizacija (NS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NS), Građanske inicijative (BG), Mreža odbora za ljudska prava, Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine, Civil Rights Defenders (BG), Fond za humanitarno pravo (BG), Inicijativa mladih za ljudska prava (BG), Centar za unapređivanje pravnih studija (BG), YUROM Centar (NI), Ženski prostor (NI), Rekonstrukcija ženski fond (BG), Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Labris (BG), Gayten LGBT (BG). Antifašistička akcija Niša započela je i akcije grafitiranja grada u znak podrške Petakovu:

(Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 21.05.2012 07:12
    Сви велики "антифашисти" су у затвору завршили своје универзитете. Ето прилике и за Петакова који нема ништа од школе.
  • Vasi klinci

    20.05.2012 19:39
    "повраћа ми се од тога да антифашизам брани гомила бандита која није ништа боља од самих фашиста!"

    Pa sto ga ti ne branis?
    NIje tvoj fazon,a?
  • Vasi klinci

    20.05.2012 19:38
    @Anonimus - NAŠI84

    Nismo doktori, ali ti sine jesi pacijent.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti