Predrasude o LGBT populaciji prisutnije kod muškaraca

Dan borbe protiv homofobije i transfobije danas je u Novom Sadu obeležen drugu godinu za redom.

Dan borbe protiv homofobije i transfobije danas je u Novom Sadu obeležen drugu godinu za redom.

Posebna pažnja posvećena je diskriminaciji u sektoru obrazovanja, zbog čega je Dragana Todorović iz Zavoda za rodnu ravnopravnost najavila da će u saradnji sa Pokrajinskim ombudsmanom sprovesti istraživanje na Novosadskom univerzitetu kako bi utvrdili stepen homofobije među studentima.

"Tema ovogodišnjeg Dana borbe protiv homofobije i transfobije je upravo borba protiv predrasuda u sektoru obrazovanja na svim obrazovnim nivoma. LGBT osobe se suočavaju sa raznim neprijatnostima - od nasilja, straha od nasilja, do nemogućnosti da o sopstvenom identitetu govore javno", kaže Todorovićeva za Radio 021 i dodaje da su u udžbenicima ove teme nevidljive, a u nekim čak stoje i netačne informacije.

Ona navodi kako položaj LGBT populacije u Vojvodini nije ugrožen samo u oblasti obrazovanja, nego u svim društvenim sferama. Šefica misije Saveta Evrope, Antje Rotermund, navodi kako je Srbija jedna od šest zemalja koje su uključene u program suzbijanja rodne diskriminacije i dodaje da su predrasude prisutnije kod muškaraca.

Dan borbe protiv homofobije i transfobije se obeležava u oko 80 zemalja, jer je pre 22 godine na današnji dan Svetska zdravstvena organizacija prestala da homoseksualnost naziva bolešću.

  • Piplfoks

    21.05.2012 09:20
    @Galawix
    Rekao joj doktor da prestane s veselim tabletama, samo džabne dere želudac jer ne deluju. Umesto toga joj je preporučio nešto za kontracepciju, kad je već ludo da se ne razmnožava.
  • Galawix

    18.05.2012 12:46
    @Anonimus - mama Hmmm...
    Bože me sačuvaj i sakloni.

    Hajde brzo uzmi te tablete i nemoj više da preskačeš termine kada treba da ih piješ. Znaš da ti je čika doktor rekao da nećeš više moći da misliš ako ih ne piješ.

    Brrrr...
  • 18.05.2012 11:44
    mama
    Ja bih da formiramo udruženje koje će ponovo homoseksualnost nazivati bolešću. Bojim se da ćemo u budućnosti bebe imati samo iz epruvete,a dečaci će biti gej ....... jer je to jedina ulaznica za uspeh!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti