Pokrenut SMS servis za trudnice

SMS servis "Beba dolazi 3021" koji je namenjen trudnicama  predstavljen je danas u Domu zdravlja na Limanu.

SMS servis "Beba dolazi 3021" koji je namenjen trudnicama  predstavljen je danas u Domu zdravlja na Limanu.

U pitanju je besplatan servis koji trudnicama šalje tri do četiri poruke nedeljno u kojima ih obaveštava o preporučenim pregledima, o promenama koje se dešavaju u njihovom organizmu, o tome kako beba napreduje i o stanjima koja zahtevaju hitan odlazak kod lekara. Naime, prilikom prijave na servis trudnica treba na broj 3021 da pošalje i u kojoj je nedelji trudnoće i prema tome sistem automatski šalje poruke namenjene tom trudničkom dobu. Cena prijavne na servis je osam i po dinara, a sve poruke koje trudnice kasnije prime su besplatne.

Načelnik Službe zdravstvene zaštite žena pri Domu zdravlja Novi Sad Nedeljko Rodić, smatra da je u pitanju jedan originalan projekat koji ima za cilj da obaveštava trudnice šta treba da rade i kada treba to da urade, kao i da će njegova upotreba u mnogome rasteretiti ginekologe. Ipak, ono što sistem ne omogućava je interakcija između trudnice i servisa, odnosno trudnica ne može da postavi konkretno pitanje i da na njega dobije odgovor.

Direktor Fondacije za promociju zdravlja Mobimed Vojislav Stojšin, kaže da je ideja potekla još 2007. godine i da se projekat od tada razvija. "Do sada je deset hiljada žena koristilo servis i sve one su rekle da je lep osećaj kada znaju da neko misli na njih", rekao je Stojšin i dodao da servis nije zamena za lekarske preglede.

Stojšin je izjavio i da je izradu ovog servisa dodelio svom dugogodišnjem prijatelju Stevanu Majstoroviću i njegovoj firmi "Majlab" iz Novog Sada. Majstorović koji je direktor ove firme nije znao da kaže koliko je koštala izrada servisa. Član Gradskog veća za zdravstvo Aleksandar Kiralj rekao je da grad Novi Sad još uvek nije izdvojio nikakav novac za ovaj projekat, ali da pretpostavlja da će njegovo održavanje Novosađane stajati 300 do 400 hiljada dinara godišnje.

U bazi podataka ovog servisa koji je dizajnirao "Majlab" postoji ukupno 150 poruka dužine do 160 karaktera koje se kompjuterski šalju na telefon trudnica. Na pitanje da li bi trudnice i bez ovog servisa mogle da se informišu na internetu, Kiralj i Stojšin su rekli da to jeste moguće, ali da tamo postoji mnoštvo kontradiktornih i netačnih informacija i da neko ko nije stručnjak ne bi mogao da razlikuje bitno od nebitnog. Priupitan zašto te informacije nisu jednostavno postavljene na sajt Doma zdravlja Novi Sad čime bi se izbegli svi troškovi, Kiralj je kratko odgovorio rekavši da nemaju svi internet, a da ovako trudnice imaju i utisak da neko misli na njih.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Dolazi beba 3021''.

  • Stevan Majstorović

    18.05.2012 09:18
    Nema šta da krijem
    Ja sam pomenuti Stevan Majstorović, preduzetnik u oblasti Informacionih tehnologija, živim od tog posla već 15 godina.

    Ovo je jedini projekat koji radim a da se delimično finansira iz budžeta. Meni je veliko zadovljstvo kada razgovaram sa ženama koje koriste servis.

    Ponosim se što sam bio kandidat jedine nepartijske grupe građana na izborima za lokalnu samoupravu. Nikakve veze nemam niti sa jednom partijom, niti sa ijednom vlašću. Svoja uverenja dokazujem javno, a ne pod pseudonimima, lako do njih možete doći putem Interneta.

    Razmislite o tome.

    Hvala 021 na razumevanju.

    Između ostalog davne 2000te, kada niko nije znao šta su internet portali, radiju 021 sam potpuno besplatno uradio web sajt (CMS). Pitajte Ašlija.
  • Cveta

    18.05.2012 06:02
    Lepa vest
    @ Persida - jel moze neka vest u ovoj zemlji da prodje, a da odmah neko ne iskomentarise da je to po partijskoj liniji. U ovom slucaju me stvarno ne zanima ko je osmislio i sproveo ideju u delo, tj da li je iz neke stranke i koje.
    Vise mi znaci sama ideja, za koju mislim da je veoma dobra. Licno imam par knjiga o trudnoci, ali bih skrenula paznju da one kostaju bar 1000 dinara, pa i vise. Sreca pa sam imala od koga da pozajmim neke. Moze li si svaka trudnica priustiti knjigu? Ima li svaka trudnica internet pristup? Definitivno da nemoze i da nema.
    A mislim da je najbolji deo cele akcije da jednostavno neko misli na nas trudnice. Kad nam vec nece da ustanu u autobusu, ignorisu nas u redovima, sve da nas ne bi morali pustiti prekoreda, onda neka nam bar neko posalje sms i ulepsa nam dan. Znam trudnice koje koriste te usluge i koje se bas obraduju kad im iznenada stigne poruka sa interesantim cinjenicama o trenutnom stanju.
    Gospodji Persidi i svima ostalima koje misle da je to samo pranje novca i partijske veze rekla bih jednostavno da ne moraju koristiti te usluge, a svim drugima koje podrzavaju tu ideju, neka uzivaju u slatkim, korisnim i interesantnim porukicama.
  • 18.05.2012 05:50
    buduca trudnica
    kad sam procitala ime nacelnika prestala sam da citam text... toliko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti