Studenti Akademije održali protest

Oko 80 studenata Akademije umetnosti protestovalo je ispred fakulteta zbog toga što su im povećane cene ispita i overe semestra.        

Oko 80 studenata Akademije umetnosti protestovalo je ispred fakulteta zbog toga što su im povećane cene ispita i overe semestra.

Jedan od studenata Srećko Milosavljević kaže za Radio 021 da oni zahtevaju da ove cene budu iste kao na ostalim fakultetima Novosadskog univerziteta. "Cena prijave ispita se sa 200 dinara povisila na 500 dinara, dok je overa semestra koštala 2.000, a sada za nju plaćamo 3.800 dinara. Inače, i prvobitne cene ispita i overe semestra su kod nas bile veće u odnosu na ostale fakultete", istakao je on.

Studenti zahtevaju i da se novac koji uplaćuju za školovanje iskoristi za akreditaciju fakulteta, a ne za, kako smatraju, profesorske plate.

Cene ispita i overe semestra na Akademiji umetnosti su povećane zbog toga što je Akademija dužna za komunalije, kaže prodekan za finansijsko poslovanje Siniša Bokan. On navodi da je ova odluka doneta jer fakultet ima veoma male prihode.

"S obzirom da su na Akademiji specifične studije, jer ima više profesora nego studenata, mi nemamo realne izvore kao drugi fakulteti od studenata koji se samofinansiraju, jer naš izvor novca od samofinansirajućih studenata iznosi samo četiri odsto. Na žalost, mi od osnivača ne dobijamo dovoljno novca, koliko bi trebalo da pokrije sve naše troškove i zbog toga smo došli do ovakve nemile situacije", rekao je Bokan za 021.

Kako nam je rekao prodekan, Savet Akademije razmatra zahteve studenata, kako bi što pre rešio njihov problem.

  • Stari Grad

    25.03.2010 14:08
    Prošao sam pored studenata juče. Moram vam priznati da sa se sa setom setio vremena dok smo još protestvovali zbog problema koji su nas mučili...
    Sva sreća pa nam je sad sve ok...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti