Novi Sad najteže pogođen bombardovanjem

Novi Sad je tokom bombardovanja bio najteže pogođen grad u državi, ocenio je danas načelnik Okružnog štaba civilne zaštite Boško Pilipović.  
Novi Sad je tokom bombardovanja bio najteže pogođen grad u državi, ocenio je načelnik Okružnog štaba civilne zaštite Boško Pilipović.

Na Novi Sad je tokom 78 dana bačeno 420 projektila, porušena su tri mosta i zgrada Televizije Novi Sad. Oštećene su rafinerija, kasarne, zgrada Izvršnog veća i brojni stambeni objekti.

Teže je ili lakše povređen 51 Novosađanin, a život su izgubili Oleg Nasov i Milan Bajić. Kako kaže Olegov otac, Milivoj Nasov, iako mu je unuk velika uteha, sinovljeva smrt mu posle 11 godina sve teže pada.

"Kakva je to radost bila, tri dana pre pogibije, kazao mi je "Milivoje, bićeš deda". Ne može čovek to opisati, može da shvati jedino onaj ko je nešto slično doživeo. Dobro kaže narod, nema ništa gore neko kada roditelji sahranjuju svoju decu", kaže Milivoj Nasov.

Načelnik Okružnog štaba civilne zaštite, Boško Pilipović, i zamenik gradonačelnika, Saša Igić, primili su u Gradskoj kući porodice poginulih civila u NATO bombardovanju. Kako je Pilipović ocenio, broj žrtava i razaranje ukazuju na to da je civilna zaštita za vreme bombardovanja bila zapostavljena, ponajviše zbog lošeg funkcionisanja tadašnje vlasti.

"Mi ćemo civilnu zaštitu primeriti evropskim standardima. Sada smo na početku tog puta i ova godina će biti prelomna da se taj sistem postavi onako kako zahtevaju potrebe naše države, a da ujedno bude primeren okruženju u regionu i evropskim rešenjima", rekao je on.

U široj zoni Novog Sada je tokom bombardovanja poginulo 5 pripadnika Vojske, a teže su povređena četiri vojnika.

U kasarni Jugovićevo je 24. mart obeležen komemorativnim skupom, a u podne su se oglasile i sirene. Gradonačelnik Igor Pavličić je zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije položio vence na spomen obeležje. Kako on kaže, ova tragedija ne sme biti zaboravljena kako se ništa slično ne bi ponovilo.

"Najmanji problem će nam biti materijalna razaranja, to ćemo uspeti da ispravimo, ali ljudske živote ne možemo da vratimo. To nam je nauk, to ne treba nikada da zaboravimo. Naša obaveza je da sve uradimo da se ovakve stvari više nikada na ponove", istakao je Pavličić.

U Srbiji je tokom bombardovanja poginulo 3.500 ljudi, a teže i lakše ranjeno i povređeno više od 12.500.

  • steva

    28.03.2010 09:30
    odgovor jovani
    navodno zbog incidenta u Racku,gde je pronadjeno nekoliko desetina albanaca.... ko je video slike vidi se da je namestaljka.
  • Bule

    25.03.2010 09:21
    Zasto su nas bombardovali
    Zato sto nismo dovoljno pokorni i ne uklapamo se u ideje svetskog policajca #1 da dominira i uzima prirodne resurse drugih. Hteli su i bazu za podrsku bliskoistocnim ratnim operacijama i slabu Evropu punu neresenih teritorijalnih i ekonomskih problema.
  • Jovana

    25.03.2010 06:34
    Nije mi jasno
    Nama mladjima nije jasno iz svih ovih vesti o bombardovanju zasto su nas bombardovali? Neko je vec postavio slicno pitanje ali nisam u stanju da pronadjem tu vest ponovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti