Kažnjavaju lekare jer ispisuju recepte

Brzina dobijanja odgovarajuće lekarske pomoći kod nas dodatno je usporena činjenicom da pacijenti ne mogu da dobiju sve lekove koje lekari opšte parkse procene da treba da dobiju, zbog čega moraju da se obraćaju specijalistima.
Brzina dobijanja odgovarajuće lekarske pomoći kod nas dodatno je usporena činjenicom da pacijenti ne mogu da dobiju sve lekove koje lekari opšte parkse procene da treba da dobiju, zbog čega moraju da se obraćaju specijalistima.

Kako do specijalista najčešće nije moguće doći za kratko vreme, alternativu dodatnom narušavanju zdravlja zbog odlaganja terapije u takvim slučajevima predstavlja samo odluka lekara opšte prakse da propisuje lekove na koje u skladu s propisima nema pravo, a zbog čega sledi kazna.  Daribor Stjepanović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kaže da nije poznat tačan broj kažnjenih lekara u Novom Sadu, ali dodaje da je pomoć sindikata do sada potražilo desetak lekara, te da se kazne kreću do skoro 100.000 dinara.

"Kad su u Fondu videli da to ne mogu naplatiti lekarima, počeli su da ta sredstva obustavljaju ustanovama. E sad treba da se vidi kako će se direktori izboriti sa tim. Uglavnom, mi savetujemo lekare da ne plaćaju kazne, jer bez sudskog dokazivanja i drugih postupaka oni njima ne mogu uzeti te novce", kaže Stjepanović.

Na konstataciju novinara Radija 021 da će i pred sudom u ovakvim slučajevima biti jasno da je lekar prekršio propis, te da će se kažnjeni lekar samo izlagati dodatnim, sudskim troškovima, Stjepanović kaže da je ključno pitanje – da li je lekar načinio štetu.

"Lekar je napravio prekršaj, ali pitanje koje mi postavljamo jeste – da li je on načinio štetu što je izlečio pacijenta", kaže Stjepanović.

On smatra da se u ovakvim slučajevima pacijenti zapravo maltretiraju, jer moraju da se javljaju kod specijalista za terapije koje najčešće traju godinama, dok se lekari opšte prakse vređaju, jer se neosnovano sumnja u njihovo znanje. Stjepanović dodaje da svi oštećeni lekari pomoć mogu potražiti u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, a da celovito rešavanje problema treba očekivati u nastavku pregovora s Ministarstvom zdravlja.

Podsetimo da je krajem prošlog meseca u zdravstvu održan štrajk upozorenja, a da je prošle nedelje objavljeno da je Srbija poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite. To je utvrđeno na osnovu evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, a interesantno je da je naše zdravstvo po kvalitetu rangirano iza hrvatskog, makedonskog, albanskog i bugarskog. (D.S.)

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Bez recepta od lekara''.

  • 05.07.2012 00:24
    Muka
    Ja se borim sa hronicnim bolovima 15 godina vec.Popio sam milion tableta za to vreme koje mi nisu pomagale.Kada god odem kod mog doktora i zalim se na bolove,on me posalje kod "specijaliste" koji me ni ne pogleda i prepise diklofenak duo ili jos nesto sto meni ne pomaze godinama.Ja mu to objasnim a odgovor je

    Morate se pomiriti sa tim da je vas problem ne izleciv...

    A blaze opioide niko nece da mi prepise za sve ove godine.Kad god pitam doktore,odgovor je to sluzi za drogiranje...

    A svako ko ima i malo mozga zna da se hronicni bolovi ne lece obicnim analgeticima vec blazim opioidima.Pogotovo zato sto isti ti analgetici koje mi prepisuju 15 godina,ne pomazu.

    Sta reci?
  • Novosađanka

    24.05.2012 11:57
    DNO DNA
    Zdravstvo u Srbiji je na samom dnu,iz godine u godinu je lošije i pored silnih novina i obećanja.Čini mi se da se sve radi kako bi običnim ljudima bilo sve teže i komplikovanije da dobiju zdravstvenu uslugu.Pacijenti su prepušteni sami sebi, ni privatnici ne pružaju adekvatnu uslugu,njima su jedino pare cilj.Ne daj Bože biti bolestan u Srbiji.Najkorumpiranija profesija ubedljivo su medicinari!
  • Slusalac

    23.05.2012 19:18
    Zdravstvo = 0,00
    Kad je gospodin Stankovic izabran za ministra zdravlja puno je naobecavao i sto je jos gore mnogi su se upecali i poverovali mu.
    Odmah po njegovom imenovanju sam ostavio komentar da znajuci ko ga je predlozio i skim se u kolo uhvatio nista bolje u zdravstvu biti nece.
    Evo godina je od kako je dotocni gospodin ministar pa narode objavise da smo na poslednjem mestu u zdravstvu od ocenjivanih zemalja mislim trideset i cetvrti.
    Bojim se da ce svakim danom u ovoj nasoj Srbiji biti sve gore i gore i to ne samo u zdravstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti