Nemoćni protiv divlje gradnje

Državni organi nisu u stanju da se izbore s "divljom gradnjom", pa se tako mnogim ranije nelegalno izgrađenim objektima u ruženju grada pridružuju novi.
Državni organi nisu u stanju da se izbore s "divljom gradnjom", pa se tako mnogim ranije nelegalno izgrađenim objektima u ruženju grada pridružuju novi.

Tako je na Telepu, u Dalmatinskoj 16 preko noći nelegalno počela gradnja višespratnice, a iako je inspekcija zatvorila gradilište, to nije smetalo da se radovi nastave. Šefica građevinske inspekcije, Slavica Lazov, kaže da je inspekcija donela rešenje o rušenju, kao i o zabrani gradnje, čime je završila posao. Kada će uslediti rušenje to nije poznato, a policija treba da reaguje u slučaju da neko uđe na gradilište, objašnjava za "Blic" šefica građevinske inspekcije.

Da rešavanje problema "divlje gradnje" u gradu ide sporo, potvrđuju brojni objekti. Tako je na primer u Jevrejskoj ulici, u blizini Sinagoge, započeta gradnja, ali radovi trenutno stoje, u Futoškoj 38 je završeno nadziđivanje, u Ulici Stojana Novakovića i dalje stoji divlje sagrađen prizemni objekat sportskog kluba "Meridian", dok je na Ribnjaku inspekcija samo delimično srušila jednu kuću.

Slavica Lazov kaže da građanima rešavanje nekih slučajeva izgleda sporo, ali da inspekcija mora da poštuje zakonsku proceduru i rokove. Na rešenje inspekcije, investitor može više puta da se žali, ali i da podnese zahtev za legalizaciju. To znači da postupak može da potraje nekoliko meseci, čak i godina. Osim toga, nedostaje novac za angažovanje preduzeća za rušenje objekata, a problem je i koordinacija među službama.

Inače, inspekcija je od početka godine donela 46 rešenja o rušenju objekata, kao i dva o zatvaranju gradilišta.

  • Građanin

    05.06.2012 15:49
    LAŽNO KLEVETANJE JE TAKOĐE PROTIVZAKONITO
    Koliko sam upućen, prema važećem planu je u ulici Dalmatinskoj na parnoj strani, na kojoj je i broj 16, dozvoljena izgradnja višestambenih objekata spratnosti P+2+Pk(duplex), tako da ne vidim šta je tu sporno. To što investitor ne uspe da prikupi svu neophodnu dokumentaciju pre početka radova, a zbog sporosti državnih organa, nije razlog ni opravdanje da se lažno optužuje da gradi nešto mimo plana, pogotovo ako se radi o firmi koja dugi niz godina korektno i pošteno gradi u ovom gradu.
  • Gradjanin

    24.05.2012 10:38
    Kumovi:Mirovic-Covic
    Sportski objekat "Meridiana" bespravno sagradjena.Bas me cudi.Bivsi radikal Igor Mirovic i "tvorac" Meridiane,Darko Covic su kumovi,a pravljeno je sve pod patronatom dok je Mirovic bio direktor ZIG-a.Sve je to,kroz prste pogledao Igor Pavlicic.VRANA VRANI NIKAD OCI NE VADI ! Igor Pavlicic je zvanicno prijavio da poseduje "samo" pet stanova,a skoknite na Tatarsko brdo da vidite viletinu od kuce,Igora Mirovica.Da ne otvaramo dosije oca Darka Covica.Za sve to su poturili "opsti interes" i decu,da se Vlasi ne dosete.
  • joj jadni nemocni

    23.05.2012 15:49
    I ranije su neki divlje gradili. Neki su postovali i cekali dozvole. Onda se odlucilo da se divljoj gradnji brzo daju redovne dozvole i da se legalizuje za male pare. Neki se divlje prikljucju na struju, onda im a se umesto kazne dug oprosti, a da prikljucenje. I nisu u pitanju samo novci, nekad su neki odbili da odu u rat, a neki su poslusali tadasnji zakon i poginuli, ovima "pametnijima" je oprosteno. (inace sam protivnik obavezne vojske, kao i rata, ali tada je to bio zakon). Cinjenica da na svakom koraku posten covek koji postuje zakon biva ismejan i prevaren, zove se budala, a onaj ko ga krsi od toga ima samo koristi i zove se snalazljiv. A otudjenje imovine do 15000 dinara je nekaznjivo zakonom. E zato smo tu gde smo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti