Korhec: Primena zakona ne ugrožava nezavisnost RTV

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Tamaš Korhec, izjavio je da su cinične optužbe da bi u slučaju da Savet preuzme rukovođenje mađarskim redakcijama Radio televizije Vojvodine, bila ugrožena nezavisnost mađarskih programa pokrajinskog javnog servisa.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Tamaš Korhec, izjavio je da su cinične optužbe da bi u slučaju da Savet preuzme rukovođenje mađarskim redakcijama Radio televizije Vojvodine (RTV), bila ugrožena nezavisnost mađarskih programa pokrajinskog javnog servisa.

On je naveo da dve i po godine nakon usvajanja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, RTV ne haje za zakonske odredbe i dodao da ne vidi kako bi sprovođenje zakona moglo da ugrozi nezavisnost mađarskog programa.

Generalni direktor RTV, Siniša Isakov, rekao je da Korhec vrši nepotreban pritisak na rukovodstvo javnog servisa i dodao da se Zakon o nacionalnim savetima može sprovoditi samo tamo gde nije u direktnom sukobu sa Zakonom o radiodifuziji, koja je osnivački akt Radio televizije Vojvodine.

Isakov je podsetio da su sadašnji urednici programa na mađarskom imenovani 2008 godine, a da je pomenuti zakon donet godinu dana kasnije.

  • Rabidrant

    29.05.2012 16:54
    Tagora
    Ne!Primenom Korhecovog Zakona koji je btw pravno neprimenljiv,madjarski urednici Javnog servisa bi bili nezavisni - od Javnog servisa,ali zavisni od predsednika Nacionalnog saveta Madjara tj.njega odnosno SVM-a. Rezultati proslih izbora su pokazali da vise od polovine Vojvodjanskih Madjara ne sledi Korhecovu politiku koja je, uzgred,ojacala srpsku desnicu u Vojvodini po principu akcija-reakcija. Posebno pokvareno jaje Korhec podmece neprivatizacijom lokalnih glasila i segregacijom obrazovnih ustanova.
  • Man Not Machine

    29.05.2012 12:27
    Šupa od televizije
    Samo placajte pretplatu, pa onda gledajte taj program ili vec sta li je to, garantovano ce vas izleciti od dobrog ukusa, profesionalizma, kvaliteta i smusla za bilo kakvu estetiku. Naravno, niko da ispita gde se sve potrosi silan novac od pretplate.
  • krticaa

    29.05.2012 09:00
    Apsolutna vlast
    Korhecz se zalaže za apsolutnu vlast ne samo nad mađarskim stanovništvom u Srbiji nego i nad medijima. Od kada je izabran / sam sebe postavio uz pomoć Pastora / za presednika, nacionalni savet je postao suosnivač svih značajnijih medija kako elektronskih tako i pisanih/ Magyar Szó, Hét nap,Pannon RTV, Mozaik TV, Radio Bačka Topola itd/ čime je prekoraćio medisku koncentraciju tih glasila. Da favorizuje samo jednu mađarsku političku stranku može se zakljućio iz njegove izjave da je javno podržavao samo SVM na prošlim izborima kojim se meša i u politćki život mađara što je u suprosnosti za zakonom o nacionalnim manjinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti