Informaciona mreža Doma zdravlja najsavremenija u Srbiji

Dom zdravlja Novi Sad dobio je informacionu mrežu vrednu 120 hiljada evra u kojoj je međusobno povezano 800 kompjutera u 34 novosadske ambulante.
Dom zdravlja Novi Sad dobio je informacionu mrežu vrednu 120 hiljada evra u kojoj je međusobno povezano 800 kompjutera u 34 novosadske ambulante.

Prema rečima direktora Živote Lazarevića, informatizacija zdravstvenih ustanova olakšaće posao svih zaposlenih, ali će biti od velike pomoći i pacijentima, zato što će njihovim kartonima moći da se pristupi iz bilo koje od ukupno 34 ambulante. "Zahvaljujući tom informacionom sistemu u prilici smo da isplaniramo sve naše usluge. Danas možemo efikasnije da pratimo potrošnju sanitetskog materijala, broj prepisanih recepata, uputa i lekova, što je do sad bilo problematično", rekao je Lazarević.

On je dodao i da će do 15 juna biti završeno povezivanje sistema sa Dečjom bolnicom, pa će Kol centar preuzeti zakazivanje pregleda i za tu ustanovu. Pomoćnik ministra zdravlja, Petar Bulat, rekao je da je umrežavanje kompjutera novosadskog Doma zdravlja samo deo većeg projekta koji ima za cilj da pokrije celu Srbiju.

"U zdravstvenom sistemu ima oko 125.000 zaposlenih, od čega su petina lekari i zbog toga se Ministarstvo zdravlja upustilo u proces "E-zdravlje do 2015" sa idejom da se zdravstveni sistem informatizuje u potpunosti do 2015. godine", rekao je Bulat i dodao da ovakav sistem omogućava da se dobijaju dnevne informacije da se u određenom delu zemlje pojavljuje veći broj obolelih, što će u mnogome pomoći u sprečavanju epidemija pojedinih bolesti.

On je takođe rekao da će umrežavanje svih domova zdravlja u zemlji garantovati da više neće biti nestašica lekova i drugog sanitetskog materijala koje se u našoj zemlji povremeno dešavaju. "Korišćenjem elektronske dokumentacije umesto tradicionalne papirne, postiže se velika ušteda vremena i novca. Očekuje se da će se uvođenjem informacionog sistema u zdravstvo povećati efikasnost i efektivnost sistema, što znači najbolji mogući kvalitet usluga za novac kojim raspolažemo", poručuju iz Doma zdravlja.

  • informaticar

    30.05.2012 14:37
    da se ne lazemo
    Sva dokumenta koja nastanu u tom informacionom sistemu nemaju nikakvu sudsku vrednost i pacijent ih ne moze koristiti ukao dokaz u slucaju eventualnog zahteva za odstetu zbog lekarske greske. 2 razloga
    1. imformacioni sistem nema ni jedan zahtevani standard beybednosti pa sve dokumente moze da gleda ko hoce kako hoce i da ih menja
    2. Elektronska arhiva ne postoji u zakonu

    Stoga gospodo svih 120 000 evra ste potrosili da bi napravili nezakonito delo. Budalastina kao i mnogo drugih stvari u zemlji Svrbiji
  • Dragche

    30.05.2012 07:08
    Ovde nesto ne pije vodu...
    ...informacionu mrežu vrednu 120 hiljada evra u kojoj je međusobno povezano 800...
    800 x 400eura (cena prosecno kvalitetnog racunara sa monitorom) = 320 hiljada evra + legalan softver 800 x 150 evra po racunaru = 120 hiljada evra + aktivna i pasivna mrezna oprema i serverska soba za ovakav sistem oko 50 hiljada evra. Naravno sve to treba odrzavati i obnavljati za nekoliko godina, a za lekove i vise lekara nema para?
  • Nikola

    30.05.2012 06:29
    farba
    A koliko košta krečenje Doma zdravlja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti