Bogdan Rodić povezan sa Radulovićem i Šarićem

Uhapšeni advokat Darka Šarića Andrija Krlović, samo deset dana pre hapšenja prebacio je na novosadskog biznismena Bogdana Rodića svoju firmu "Novi Tamiš", koju je Tužilaštvo označilo kao "protočni bojler za pranje novca".

Uhapšeni advokat Darka Šarića Andrija Krlović, samo deset dana pre hapšenja prebacio je na novosadskog biznismena Bogdana Rodića svoju firmu "Novi Tamiš", koju je Tužilaštvo označilo kao "protočni bojler za pranje novca".

Krlović je na sudu izjavio da je odobrio transfer "Novog Tamiša" na Rodića jer nije mogao da vrati novac koji je od njega ranije pozajmio. Iz kopije ugovora vidi se da se transfer desio 26. februara 2010.

"Ugovor ne sadrži kupoprodajnu cenu, ne spominje postojanje duga, kao ni bilo kakve druge finansijske uslove. Dve sedmice kasnije Krlović je uhapšen, ali je "Novi Tamiš" tada već bio bezbedan u rukama Bogdana Rodića", piše u istraživanju OCCRP/CINS.

Krlović je na sudskom saslušanju u maju 2010. godine izjavio da je 2003. osnovao kompaniju "Novi Tamiš", koja se bavila uzgojem svinja. On je rekao i da je početkom 2008. od Rodića pozajmio 750 hiljada evra da u ime kompanije "Novi Tamiš" kupi akcije poljoprivrednog preduzeća "Topiko". "To je bio zajednički posao moj i mog poslovnog prijatelja i partnera Bogdana Rodića i njegove firme", rekao je Krlović sudiji.

Među Rodićevim poslovnim partnerima je nedavno otkriveni narko-bos Rodoljub Radulović, čije legalne firme posluju u Moskvi, SAD, Južnoj Americi i na Bliskom istoku. Partnerstvo ova dva biznismena postoji u zajedničkom vlasništvu nad kompanijom "Znak invest" u Pančevu, koja ima nepokretnosti u vrednosti od 1,2 miliona evra, pokazuje dokumentacija koju poseduju OCCRP/CINS. Ipak, prema istraživanju, ne postoje naznake da je Rodić bio upućen u Radulovićeve navodne veze s trgovinom narkoticima u vreme transakcija 2008. godine.

Osim s Rodićem, Radulović je sredinom 2008. godine sklopio partnerstvo i sa Šarićevim advokatom Andrijom Krlovićem i njegovom suprugom Ljubinkom.

"U aprilu 2008. osnovala sam kompaniju "Znak invest" da bih investirala u staru tekstilnu fabriku u Pančevu, za koju sam se nadala da ću je pretvoriti u hotel. Budući da nisam imala dovoljno novca, moj suprug i ja smo tražili investitora. Tako smo ušli u partnerstvo s Rodoljubom Radulovićem, koji je investirao 600.000 evra", rekla je Ljubinka Krlović novinarima OCCRP/CINS.

Bogdan Rodić je poznati novosadski biznismen, a njegova porodica je osnivač i nekadašnji vlasnik trgovinskog lanca "Roda", čiji marketi se nalaze širom Srbije i Crne Gore. Porodica Rodić je povećala bogatstvo kada je prodala MB pivaru holandskom pivskom gigantu "Hajneken", ali i vlasnički udeo u "Roda" marketima slovenačkom regionalnom trgovinskom lancu "Merkator" 2006. godine.

Kompletno istraživanje koje su o poslovima Bogdana Rodića sproveli novinari Organized Crime and Corruption Reporting Project-a i Centra za instraživačko novinarstvo možete pročitati ovde.

  • konačno, mafijaško klupko se

    02.06.2012 09:38
    ''Ono što ste govorili po mraku, čuće se po danu, a ono što ste na uvo šaputali po sobama, biće obeznanjeno sa krovova.''
    - Jevanđelje po Luki
  • E-novine

    01.06.2012 12:49
    @Joker
    Agrokor NIJE kupio Merkator !
  • ZiZu

    01.06.2012 11:31
    @milena
    Gospodžo Rodić, nisam vas prepozn'o.

    Izvin'te, molim, na orginalnom tekstu koji je linkovan na dnu ovog teksta videćete sve papire, potpisane. Svi dokazi su na jednom mestu, ništa nije fabrikovano niti ošljarski urađeno.

    Niko ni ne tvrdi da je don Bogdan krijumčario drogu, i to se u takstu decidno kaže. Niko en tvrdi da je poslovanje don Bogdana i Šarića i Radulovića bilo nelegalno. Samo da je postojalo, i to u spasonosna vremena za potonje. Otud reč "povezan" iz naslova.

    A zna se šta "connected" znači na engleskom. :)

    Lep pozdrav, neopisivo mi je godra što su vas novinari uplašili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti