Zavisnici već dve nedelje bez metadona

Zavisnici na metadonskoj terapiji već dve nedelje nalaze se u agoniji, jer lekari u Domu zdravlja ne mogu da pišu recepte za ovu sintetičku zamenu heroinu.

Zavisnici na metadonskoj terapiji već dve nedelje nalaze se u agoniji, jer lekari u Domu zdravlja ne mogu da pišu recepte za ovu sintetičku zamenu heroinu.

U Domu zdravlja navode da lekari više ne smeju da pišu recepte za metadon jer im se u suprotnom naplaćuju veoma visoke kazne, od 400 do 450.000 dinara.

Sedmoro lekara Doma zdravlja, koji su dosad kao stručnjaci za rad sa zavisnicima mogli da pišu recepte za medaton, našli su se tako u procepu između pacijenata i kazni koje im prete. Kako piše Blic, oni su na sastanku sa članom Gradskog veća zaduženim za zdravstvo Aleksandrom Kiraljem tražili da pravo pisanja recepata imaju i izabrani lekari, na preporuku specijaliste.

Oni dodaju da je ova situacija posebno teška za pacijente koji su odlučili da se "skinu", jer se većina njih u slučajevima apstinencijalne krize vraća na heroin.

  • Gile

    26.08.2020 15:06
    Vratite nam Hemofarm
    Na metu sam 6 god poceo sa Hemofarmovim da bi nas posle 3god bacili na Alkaloid Skoplje, iako je nas met bolji i kvalitetniji. Neko pravi opasnu lovu na ovu komb a pacijenti ispastaju.
  • Bosa

    23.03.2020 21:54
    Skidanje
    Da li neko zna koliko sme postepeno da se skida metadon, a da se ne ugrozi zivot. Sin mi je na metadonu, dugogodisnji ovisnik i zelu svim silama da se skine. Pao je na 80 kapi, krizirao i otisao na psihijatriju da tamo dodje na 0. Posle toga je zeleo na rehabilitaciju, sve dogovoreno, zvali mene na razgovor. Dodjem sutradan, oni ga ostavili dva dana bez icega, krizirao i odmah mu dali 300 kapi. Sada je na tome, ne zeli vise kod njih, hoce sam ali ne zna koliko sme da skida. Lekari nisu hteli da nam kazu, njihovo je da nece uspeti.
  • psyrage

    16.09.2019 03:40
    Metadon mi je spasio zivot
    Hmm, sta da kazem osim da je situacija katastrofalna po malim gradovima u srbiji, metadon vise niko ne prepisuje jer su ga zloupotrbili fotokopiranjem recepata. Ja sam u svajcarskoj vec 10 godina na metadonskom odrzavanju i to mi je bukvalno spaslo zivoz. Radim tamo uspesno i u totalnoj anonimnosti sto se meta tice. Morao sam da se vratim zbog papira i za dva meseca morao sam sa poprilicno velikih doza metadona da spadnem na 0 da bih se zablokirao jer drzava, tojest opstina ne da lekarima da prepisuju metadon a blokatore kao da. Naravno da ima zloupotrebe ali metadon se pije u trigonom ciklusu kako ga zovu na zapadu: lekar, apoteka i psihijatar koji prati stanje. Dosad nisam imao nijedan "pad" ali su receptori zedni i problem je tu, Kako stici do blokatora bez podrzke lekara i ovlascenih osoba. To nemogu da shvatim nikako, jer je narkoman samo jedna vise bolesne osoba, tipa diabeticara i treba joj pomoc, a drzava nista ne radi po tom pitanju ili mozda radi po vecim gradovima, dakle nedostupno nama juznjacima. Stvarno nerazumem i neznam sta da se radi osim da se trpi...Nadam se da ce stanje izmeniti i drzava napokon skontati bitnost ovog leka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti