Navijači nabavljaju oružje osnovcima?

Navijačke grupe u Novom Sadu sve češće snabdevaju učenike osnovnih škola hladnim oružjem poput boksera, lanaca i palica, a one koji ne žele da postanu deo kluba reketiraju i tuku, prenose Novosti.

Navijačke grupe u Novom Sadu sve češće snabdevaju učenike osnovnih škola hladnim oružjem poput boksera, lanaca i palica, a one koji ne žele da postanu deo kluba reketiraju i tuku, prenose Novosti.

List piše da se, nedelju dana nakon što je jedan đak Osnovne škole "Petefi Šandor" bokserom udario drugog učenika u glavu, ispostavilo da je to oružje nabavio od navijača. Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, Svetozar Kozarev, kaže da su navijačke grupe sve veći problem i da škole nemaju načina da sa njima izađu na kraj.

Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja "Target" kaže da su zloupotrebe navijačkih grupa u svrhu otimanja novca od maloletnika sve češće i da prete da dobiju epidemijske razmere. "Iako se predstavljaju kao navijači Vojvodine, Crvene zvezde ili Partizana, to obično nisu oni koji idu na stadione, već neki samoproklamovani, koji se skrivaju iza zvučnih imena navijačkih grupa", kaže Biljana Kikić Grujić i dodaje da se novi članovi vrbuju direktno, ali i preko interneta.

Načelnik Odeljenja za maloletničku delikvenciju, Nenad Erdeljan, kaže da stvari nisu uvek tako jednostrane i da stupanje u grupu često iniciraju sami đaci. "Naravno da i navijači na sve načine, pa i one neligitimne, pokušavaju da privuku omladinu da im se pridruži, ali s druge strane, osećaj pripadnosti velikoj zvučnoj navijačkoj grupi često žele sami osnovci. Što se tiče oružja, moram napomenuti da se bokser može skinuti sa bilo kog hidranta, a lanci pokupiti sa, recimo, nekog gradilišta", navodi Erdeljan i dodaje da je takvo oružje dovoljno malo da stane u džep, a ne postoji mogućnost da se svaki učenik posebno proverava pre ulaska u školu.

"Sredstva za samoodbranu"

Većina sredstava za samoodbranu, koja su zakonom zabranjena, mogu se bez problema nabaviti na crnom tržištu. Tako se "tejzeri", u zavisnosti od jačine, na internetu mogu nabaviti za 30 do 60 evra, dok suzavac i biber sprej koštaju oko 1.000 dinara. Iako je njihov promet, posedovanje i držanje zakonom zabranjeno, sprejevi se mogu nabaviti na pijacama, a za prekršioce je predviđena kazna od šest meseci do pet godina. Za razliku od sprejeva, nabavljanje elektrošokera zakonom nije regulisano.

  • G

    05.06.2012 17:46
    Nisu naš problem navijači. Naš problem je nesposobno i kriminogeno sudstvo. Da je sudstvo kakvo treba da je, ni "navijači" da ih tako nazovem se ne bi šetali po ulicama - tu leži rešenje, pitanje je samo ko će da povede rat protiv ovih okorelih kriminalaca sakrivenih iza plašta pravde.
  • Bolidska drzava

    05.06.2012 15:37
    Komentator L je NAJBOLJE opisao sve,nema sta vise da se doda!!
  • Slusalac

    05.06.2012 14:46
    Neobavesteni.
    Pitanje za gospodina Krstica VD nacelnika Novosadske policije: Da li je upoznat da na "Najlon" pijaci postoji tezga gde se svo gore nabrojano oruzije satro za samoodbranu nesmetano prodaje?Ako trenutno nesto nema naruci se.
    Izlozeno lepo na tezgi od boksera,palica,el.sokera,
    sprejeva suzavca i bibera.Nema sta nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti