Novosadske škole bojkotuju preporuku Ministarstva

I pored preporuke Ministarstva prosvete da se ubuduće srednjoškolske ekskurzije organizuju samo u Srbiji, u većini novosadskih škola već je počela uplata rata za odlazak đaka u inostranstvo naredne godine.

I pored preporuke Ministarstva prosvete da se ubuduće srednjoškolske ekskurzije organizuju samo u Srbiji, u većini novosadskih škola već je počela uplata rata za odlazak đaka u inostranstvo naredne godine.

Predsednik aktiva novosadskih srednjih škola Stanko Matić kaže da ne vidi prednosti ove odluke Ministarstva, jer su ekskurzije, kako navodi, velikoj većini đaka prva a nekima i jedina prilika da odu preko granice.

Inicijativu za ukidanje odlaska na ekskurzije u inostranstvo pokrenuo je Forum beogradskih gimnazije, navodeći da su one izgubile svaki smisao, jer se umesto predavanja i obilazaka znamenitosti putovanje svelo na šoping i opijanje.

Prema njegovim rečima, stav Aktiva o bojkotu preporuke Ministarsvta podržali su i roditelji, koji žele da njihova deca vide sveta."Ukoliko su problem incidenti i alkohol, to samo govori o tome da pojedine škole nemaju dobar plan i program putovanja, što svakako ne važi za sve", navodi Matić.

U Pravilniku o ekskurzijama stoji da u inostranstvo mogu ići učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Ministarstvo je zbog, kako navode, brojnih incidenata koji su pratili ekskurzije van granica naše zemlje, preporučili školama da ekskurzije organizuju u Srbiji, a da samo završni razredi srednjih škola mogu ići u inostranstvo.

  • Laza

    07.06.2012 07:35
    način ponašanja - oblaćenja pa onda ,,ekskurzija
    Ono što treba (kao i u drugim zemljama koje se obilaze po ekskurzijama) našim školama ,da uđu u red savremenog evropskog školstva ,jesu radne uniforme i beđevi -radna bluza(indetifikacija škole i ime učenika i profesora .nastavnika ) jer ovo šta se radi poškolama ,da se deca oblaće kao turbo folk pevači ,i da se tu vidi kako su vaspitana ,a ujedno se smanjuje bar prividno raslojavanje među decom i profesorima , a ne profesorice i nastavice više vode računa o frizuri šminki ,dekolteu i zlata na sebi,nego o predavanju,A o ekskurzijama koje su se odvijale na dosadašnji način smatram da je obična pljačka i da nema obrazovni karakter.
  • 06.06.2012 19:15
    ex teenager
    Svi oni koji koriste enormnu visinu aranzmana kao argument u prilog odluci Ministarstva - molim vas da uporedite cene ekskurzija koje se organizuju u inostranstvu i onih koje se organizuju u Srbiji. Videcete da je razlika minorna, narocito danas kada se vize vise ne placaju. A za sve one koji misle da je to sto ce im deca biti na ekskurziji u Srbiji garancija da ce se ta deca primerno ponasati ili da ce roditelji imati bilo kakvu kontrolu nad tim, grdno se varaju. Pa cim napuste kucu oni se ponasaju kako hoce. I kako ste ih vi, skola i drustvo vaspitali i naucili. Tim redosledom. Kao sto je vec napisano - ovo je nekima i jedina, ili makar retka, prilika da vide nesto od drugih kultura. Neki ce znai to da iskoriste na pravi nacin, a neki ne. Ali to zavisi samo od njih i toga kako su vaspitani.
    Podseticu vas jos samo na jednu izreku: Putovanje i umetnost su jedine stvari na koje trosimo novac, a istovremeno postajemo bogatiji.
  • Roditelj

    06.06.2012 14:51
    Pažljivo pročitah vaše komentare i želim da kažem samo par reči. Ekskurzije u inostranstvo DA, ali pod par uslova. Kako stariji gospodin kaže: "...samo LEPO VASPITANA deca i KULTURNI profesori" i da se organizacijom istih bave samo agencije sa preporukom ministarstva, stručnim vodičima i kontrolisanim cenama. Pa gospodo izvolite, sve se može kad se hoće... Da su neki stariji na vreme izlazili iz svojih palanki drugačije bi nam država izgledala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti