Prvi autorski mjuzikl za decu i mlade kod nas

Premijera prvog autorskog mjuzikla za decu i mlade "Sav taj show", održaće se u subotu 9. juna u velikoj dvorani Kulturnog centra (Katolička porta 5).

Premijera prvog autorskog mjuzikla za decu i mlade "Sav taj show", održaće se u subotu 9. juna u velikoj dvorani Kulturnog centra (Katolička porta 5).

Autorke Marina Adamov Stojadinović i Olivera Inić napisale su originalni tekst i komponovale originalnu muziku, a učesnici - talentovana deca i mladi iz Novog Sada i okoline birani su po strogim kriterijumima na audiciji.

Olivera Inić kaže da je za 19 učesnika odabranih posle audicije organizovana besplatna stručna edukacija, časovi tehnike pevanja, osnova glume i kreativnog plesa nakon čega se prešlo na pripremu predstave. - Ono što je izuzetno važno, to je procena mogućnosti same dece; koje još potencijale imaju, a da ih čak ni sami nisu svesni. Tako smo ovim postigli da od nekoliko talenata dobijemo multitalente - smatra Inićeva.

Marina Adamov Stojadinović navodi da je vremenom uočila koliki je značaj javnih nastupa za razvoj svakog pojedinca, ali i koliko je neophodna stručna edukacija koja mora biti prvi korak. - Deca u današnje vreme nemaju prilike da napreduju na adekvatan način jer je i stvaralaštvo u kulturi kod nas nepravedno zapostavljeno. To je jedan od razloga što se sve češće pribegava imitacijama poznatih svetskih i domaćih zvezda, pa tako, na primer, dete na audiciji otpeva pesmu od Adele od tona do tona, ali kada dobije novu autorsku pesmu, ne zna šta s njom da radi. To je upravo ono što mi radimo. Posvećivanje pojedincu, edukacija, rad na novim autorskim delima i javna promocija u medijima i institucijama kulture.

Režija je poverena Maji Grgić, a sama priča angažovana je, duhovita i poučna: ...Približava se 13-i rođendan  devojčice Lene. U njenom domu vlada opšta euforija oko priprema. Roditelji i najuža rodbina uzimaju ulogu organizatora i reditelja tog, po njima, godišnjeg spektakla. Dete traži način da "dozove" razum kod  odraslih koji sve više gube orjentaciju i merila u želji da nadomeste gomilu ličnih frustracija koje im društvo neprimetno nameće upravo kroz neke trendove...

Mjuzikl "Sav taj show" počinje u 19h. Organizator je Fondacija "Coolist".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti