Simpozijum o problemima odliva mozgova

U Galeriji Matice srpske (Trg Galerija 1) u petak i subotu, 8. i 9. juna održava se međunarodni simpozijum pod nazivom "Odliv scene".

U Galeriji Matice srpske (Trg Galerija 1) u petak i subotu, 8. i 9. juna održava se međunarodni simpozijum pod nazivom "Odliv scene".

Simpozijum se bavi problemom odliva mozgova u poslednjih deset godina i njegovim uticajem na nezavisnu scenu izvođačkih umetnosti u Srbiji. Nastao je kao kritička reakcija na postojeće stanje od strane aktera nezavisne scene koji i dalje deluju u Srbiji i onih koji su napustili zemlju i predstavlja prvu polazišnu tačku za analizu ovog problema, kao i pokušaj razvoja strategije za njegovo prevazilaženje.

- U poslednjih par godina svedoci smo novog fenomena - akteri nezavisne scene, posebno oni koji su imali ključnu ulogu u njenom razvoju početkom dvehiljaditih, odlaze iz zemlje zbog odsustva jasno definisane kulturne politike, kao i zbog glavnih razloga koji dovode do odliva mozgova kao šireg društvenog problema. Mnogi od njih odlučili su u poslednjih par godina da svoje profesionalne karijere razvijaju izvan Srbije, dok neki pokušavaju da ostanu u profesionalnom kontaktu sa domaćom scenom. Mnogi od ovih umetnika su izabrali Nemačku, Belgiju, Holandiju i druge evropske države kao novi prostor delovanja i uspešno rade na tamošnjim scenama. Međutim, njihov rad se gotovo nikad ili retko predstavlja u Srbiji. Ovakvo stanje negativno utiče na domaću nezavisnu scenu i njen razvoj, ali isto tako i na kulturnu sliku Srbije u evropskom kontekstu - piše u saopštenju organizatora simpozijuma.

Učesnici će biti umetnici, teoretičari umetnosti i kulture, stručnjaci iz oblasti migracija, novinari, studenti, društveni aktivisti, menadžeri iz oblasti kulture, predstavnici institucija kulture i NVO sektora. Projekat je osmislio Novosađanin Saša Asentić, trenutno jedan od vodećih performera u Evropi, u saradnji sa menadžerkom iz oblasti kulture Hanom Markvard i Matiasom Miler-Viferigom iz beogradskog Gete Instituta.

Organizatori su Per.Art i Gete Institut iz Beograda.

  • Milena

    07.06.2012 13:53
    kvalitet teksta o kulturi
    Da li moze neko da mi objasni sta i ko je "performer"?
  • 07.06.2012 11:56
    A koliko ce tek sada biti odliv mozgova-sposobnih strucnjaka
    posle nestanka Tudjmanovog unuka

    Nista se ne dogadja slucajno,
  • @Anonimus - odliv

    06.06.2012 11:09
    "Odliv scene". To je samo figura koja slikovito docarava stanje ,nista vise.Ja mislim da je prikladna jer sve sto ostaje je suplja glava (ne mislim da vredam one koji ostaju).
    Bitno je skoncentristai se na sustinu programa/ simpozijuma, a ne na nacin na koji se on predstavlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti