Prijava protiv Razvojne banke Vojvodine za privredni prestup

Uprava za sprečavanje pranja novca podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu prijavu za privredni prestup protiv Razvojne banke Vojvodine zbog neovlašćenog obavljanja transakcija jednog preduzeća.

Uprava za sprečavanje pranja novca podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu prijavu za privredni prestup protiv Razvojne banke Vojvodine i odgovornog lica u toj banci zbog neovlašćenog obavljanja transakcija jednog preduzeća čiji finansijski tokovi su bili stavljeni pod nadzor Uprave.

Banka je, kako je prenela Pištaljka, ranije bila obaveštena da o svim transakcijama prethodno mora da obavesti Upravu, ali je ona na svoju ruku izvršila naloge u vrednosti od 6.192.000 dinara, čime je prekršila odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Pošto slučaj nosi oznaku "strogo poverljivo", nije bilo moguće saznati naziv preduzeća koje je 10. aprila ove godine Uprava za sprečavanje pranja novca stavila pod mere praćenja.

Više od deset sumnjivih transakcija

Uprava je o tome izdala službeni nalog (broj: FI-415-2/2012) kojim je Razvojnoj banci Vojvodine a.d. zabranila vršenje transakcija sa računa tog privrednog društva bez prethodne saglasnosti Uprave. Obaveza Razvojne banke Vojvodine bila je da Upravu za sprečavanje pranja novca obavesti o prijemu svakog naloga za izvršenje transakcije sa računa preduzeća koje se prati. I pored toga, Razvojna banka Vojvodine izvršila je više od deset transakcija sa računa sumnjivog preduzeća u vrednosti od 6.192.000 dinara, a Upravu je obaveštavala tek naknadno, kada su nalozi za plaćanje već bili izvršeni.

U obrazloženju prijave protiv banke i odgovornog lica navodi se da je na ovaj način Uprava za sprečavanje pranja novca bila onemogućena da pravovremeno reaguje i da donese odluku o tome da li treba iskoristiti zakonsku mogućnost i privremeno obustaviti izvršenje transakcije.

Svako nepostupanje po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a pogotovo grubo oglušavanje o nalog Uprave, bez postojanja ili bez navođenja opravdanih razloga, direktno urušava sistem za sprečavanje pranja novca, stoji između ostalog u obrazloženju prijave.

RBV: Nismo obavešteni o prijavi

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić je za agenciju Beta objasnio da Uprava ne sumnjiči Razvojnu banku Vojvodine za pranje novca već je prijava podneta zbog kršenja propisa o sprečavanju pranja novca.

On je naveo da je u 2010. godini Uprava podnela 19 prijava za privredni prestup, a pokrenuto je šest optužnih predloga i donete su dve presude, dok su dve prijave odbačene. U 2011. godini Uprava je podnela 25 prijava za privredni prestup, pokrenuta su dva optužna predloga i doneto šest presuda, a dve prijave su odbačene.

Razvojna banka Vojvodine u saopštenju koje je prosleđeno medijima navodi da zvanično nije primila nikakav dokument ili obaveštenje o postojanju prijave za privredni prestup, te usled toga ne može komentarisati navode koji su se pojavili u medijima. "U svom poslovanju Razvojna banka Vojvodine a.d Novi Sad se pridržava odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i svih pratećih propisa i internih pravila i procedura, te primenjuje visoke standarde u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma", stoji u saopštenju.

"Ukoliko se ispostavi da prijava za privredni prestup Uprave za sprečavanje pranja novca postoji i da ima elemenata za ispitivanje odgovornosti lica zaposlenih u ovoj Banci, Banka će preduzeti sve potrebne mere i radnje u cilju zaštite zakonitosti njenog poslovanja", dodaje se u saopštenju ove banke.

I ranije bilo pranja novca

Poslovanje Razvojne banke Vojvodine (bivše Metals banke) dospelo je u žižu javnosti sredinom novembra 2010, kada je uhapšeno više lica iz klana Darka Šarića i to zbog krivičnog dela pranja novca. Zbog sumnje da su oprali oko 3,5 miliona evra, tada su uhapšeni Nikola Dimitrijević (inače šurak Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra Ivice Dačića), Dušan Kovačević, zamenik direktora filijale NLB banke iz Novog Sada i Srđan Petrović, bivši stečajni upravnik Metals banke, sada Razvojne banke Vojvodine.

U proteklom periodu mediji su pisali da je Metals banka u više navrata kreditirala i izdavala bankarske garancije za potrebe privatizacije preduzeća koja su kupovali najbliži Šarićevi saradnici, a kojima se danas sudi zbog organizovanog kriminala i pranja novca.

Kazna za privredni prestup po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma iznosi od 500.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice, a od 20.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice.

  • TT

    14.06.2012 09:45
    hteo sam juče
    da kažem da se naslov i tekst ne slažu. Ako kršite zakon o pranju novca ne znači da ste prali novac, već prekršili neku od odredaba zakona kao što u tekstu na kraju i piše.

    Dakle, narode koji si zatrovan raznim sulejmanima i zaverama, prvo skoči pa reci hop. U pitanju je proceduralna greška koja se tiče redosleda , a da li će se ispod nje otkriti nešto novo, to neka nadležni organi utvrde, a ne VI.
    Vama je odma sve jasno naravno.
  • Шукић

    14.06.2012 07:52
    Само солвентно
    Где су Ваши новци?! Без бриге, Ваша банка - наша банка.
  • gem

    14.06.2012 07:17
    Cim je to drzavno, a partije kontrolisu, tu se krade i muva sigurno. Narocito gde su velike pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti