Droga nikad jeftinija u Novom Sadu

Droge nikada nije bilo više i nikada nije bila dostupnija na novosadskim ulicama, a mladi za svega par meseci prelaze put od znatiželjnih do nepovratno zavisnih, tvrde naši sagovornici.
Droge nikada nije bilo više i nikada nije bila dostupnija na novosadskim ulicama, a mladi za svega par meseci prelaze put od znatiželjnih do nepovratno zavisnih, tvrde naši sagovornici.

 

U vreme opšte krize, ni "narkomanija više nije luksuz", pa se teške droge danas nabavljaju za svega desetak evra, dok svaka škola i zgrada imaju svog dilera.

Tijana P. (23) živi na Detelinari, studira pravo i u vezi je osam meseci. Naizgled obična devojka, pokušava međutim od roditelja, komšija i prijatelja da sakrije jednu tajnu - heroinski je zavisnik. U svet opijata ušla je još u srednjoj školi, kada je prvi put probala marihuana. Na žurci, kaže, iz radoznalosti. Od prvog dima znatiželje, do prve apsistenske krize, trebalo joj je nešto više od godinu dana, a "razvojni put" znatno je olakšan činjenicom da je droga - (pre)lako dostupna. Kako kaže, dilera nema jedino u malim oglasima, premda, dodaje u polušali, nije isključeno da će se uskoro i tamo pojaviti.

- Većina ljudi misli da je droga generalno skupa, međutim za to "zadovoljstvo" potrebno je izdvojiti svega desetak evra. Odgovorno tvrdim da svaki razred u Srbiji ima jednog koji zna gde, kako i šta da nabavi i koji će te ponuditi na nekoj žurci ili povezati sa "pravim" ljudima. Znam da većina mojih sapatnika ne priča ovako, ali jako je lako ući u krug droge - na kraju krajeva, nismo mi masoni, već narkomani - priča Tijana za naš portal i dodaje da se ulaznica za ovo društvo nalazi uglavnom na žurkama.

Gram heroina 10 evra

- Kada nađeš nekoga od koga ćeš nabavljati marihuanu, našao si sve. Tehno i tzv. "undeground" žurke pravi su prostor za upoznavanje takvih ljudi. Tu se uglavnom počinje, a posle, već saznaš, ili znaš od ranije ko pokriva kvart ili ulaz… Gram heroina u Novom Sadu danas staje 10 evra, ekstazi je oko 800 dinara, a marihuana još jeftinije - priča naša sagovornica.

Psiholog Sanja Dmitrović smatra da je droga uzela maha među novosadskom omladinom, jer je "društvo bez perspektive i sa narušenim sistemom vrednosti plodno tle za sve poroke i pošasti".

- Naša deca nemaju i ne vide "sutra", ubeđeni su da nemaju perspektivu, a nekima to počinje i da se sviđa. U tinejdžerskim godinama, popularno je biti "urban", "kul" i lamentirati nad svojom sudbinom. Probaju jednom iz znatiželje, drugi put iz fazona, treći put jer je bilo dobro prva dva, a posle toga nema nazad… Iz prakse znam da dobar deo ne oseća grižu savesti ili brigu, jednostavno, rukovode se logikom sve oko njih ne valja, pa zašto bi oni valjali. Pritom, na žalost, psihoaktivne supstance više nisu bauk, već su se odomaćile do te mere da su neke od njih prećutno legalizovane - kaže Dmitrovićeva.

  • 2017

    17.08.2017 22:28
    2017 god..
    Ja na primer uzimam nekad spid i eksere (Nekad) (tehno zurka ugl) zato sto me moji smaraju za travu imam testove i to samo za travu, a za ove hemiske droge ne, ali ugl. Mnogo mi je lose od toga kad prodje par dana mnogo se lose osecam, kad se setim poduvam dzoint prodje sat do 2 ispusim jos jedan i tako po 5/6 svaki dan i bude mi bleja , danas ovo, strasno...Ma Boze sacuvaj, a to sto se pije svaki i DROGIRA SVAKI DAN istim tim hemiskim drogama SVAKI DAN to nista...
  • dovlica

    02.12.2012 13:48
    kom..
    Dekriminalizacija i legalizacija je jedino resenje i jedini nacin da se situacija kontrolise.Zasto proizvode od marihuane ne kupiti u apoteci uz recimo licnu kartu,jasno je kome ovo stanje odgovara. Imam blizu 60 godina i voleo bih da napokon mogu legalno da nabavim marihuanu.
  • 14.08.2012 13:38
    Droga nikad jeftinija
    Kad bi policija htela da se time malo pozabavi za jedan dan bi sve dilere pohvatala!Samo jednog zavisnika da prati gde nabavlja (a mora da uzme svaki dan ako ne i više puta na dan) i ceo lanac bi se isti dan otkrio!Nego neće bre, svaki treći u ovom "vrzinom kolu" je policajac!Svi imaju neku finansijsku korist od toga da se prave "ludi" i da ništa ne vide i ne znaju!Pa zar nije i prethodni Načelnik za narkotike Gavanski bio član Zemunskog klana i dobio 8 godina robije zbog toga!!!???U svakoj stranačkoj garnituri ima poneki Gavanski!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti