Velike kompanije nezainteresovane za studentsku praksu

Kompanije u Srbiji, posebno one veće, nisu dovoljno zainteresovane za to da omoguće studentima da pri kraju studiranja steknu i neophona praktična iskustva u njima, izjavio je rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

Kompanije u Srbiji, posebno one veće, nisu dovoljno zainteresovane za to da omoguće studentima da pri kraju studiranja steknu i neophona praktična iskustva u njima, izjavio je rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

Otvarajući okrugli sto "Saradnja univerziteta sa poslodavcima", koji je održan u okviru trogodišnjeg nacionalnog "Tempus" projekta razvoja karijernog vođenja radi unapređivanja visokog obrazovanja, Vesković je istakao da u našoj zemlji ima još dosta preduzeća koja bi mogla da obezbede studentima da stiču praktična iskustva u radu. O održavanju prakse svojih studenata UNS je zaključio nekoliko ugovora sa kompanijama, među kojima i sa "NIS - Gasprom njeftom", što omogućuje da nekoliko stotina uglavnom onih sa završnih godina stiču radna iskustva u velikim i značajnim firmama.

To je izuzetno važno kako za same studente tako i za kompanije, koje na taj način imaju priliku da za svoj budući razvoj dobiju kvalitetne i stručne kadrove, rekao je Vesković i napomenuo da je pre nekoliko meseci potpisan ugovor sa predstavnicima "FIAT Srbija" u Kragujevcu, jer samo kragujevački univerzitet nije dovoljan da popuni sve potrebe razvoja tog dela FIAT-a.

Učestvujući u radu skupa, predstavnik "Elektromreže Srbije" Nikola Backović je istakao da to javno preduzeće ima programe letnje prakse za student treće i završne godine kao i za mastere, u okviru koje oni dobijaju od 60 do 80 odsto mesečne zarade za rad koji obavljaju. Do sada je osmoro njih dobilo posao na određeno vreme a u zavisnosti od potreba preduzeća, postoje mogućnosti da neki od studenata koji su obavili radnu praksu dobiju i stalan posao, rekao je Backović.

Predstavnici univerziteta iz Svonsija, Padove i Šlezije preneli su najbolje primere saradnje sa kompanijama u Velikoj Britaniji, Italiji i Poljskoj, istakavši da su potpisani ugovori o praktičnom angažovanu studenata u kompanijama dobra osnova za to da ta praksa preraste u nova radna mesta.

Satiričnu verziju ove vesti pogledajte u novoj epizodi Teleplova ''Nedovoljno prakse''.

  • pera

    15.06.2012 14:17
    Naravno da Vas nece
    pa ko da Vas primi kada znaju da Vas ovi nista ne nauce i onda u firmama niste pomoc, vec smetnja
  • s

    13.06.2012 20:33
    Preko studentske organizacije AISEK ,moze se dobiti praksa u inostranstvu.Po iskustvu mogu reci da su studenti bili zadovoljni praksom ,nekima je posle toga ponudjen posao u firmama i sada su srecni i zadovoljni u raznim zemljama Evrope.Nasa deca su cenjena i obrazovni program je dobar,kada dobijaju kao pripravnici posao koji su ocekivali posle 10 godina staza.
  • zulu

    13.06.2012 13:34
    slažem se
    Slažem se sa Zoranom, i mislim da je značaj prakse jako zanemaren u našem obrazovnom sistemu. Moj FTN je uradio nešto po tom pitanju i praksu uveo kao jedan od obaveznih predemeta i pokušava studentima koji nisu uspeli da nađu praksu obezbede zamenu na samom faxu (u vidu kursa ili sl.). Naravno praktično iskustvo je nezamenjivo, ali sa druge strane, moram priznati da su i studenti prilično inertni po tom pitanju, jer su navikli da urade ono što moraju i uvek se ide linijom manjeg otpora. Moraju se i oni malo potruditi, pisati, kontaktirati, voditi razgovore, uozbiljiti u nekim slučajevima. Samo mi je žao studenata koji zaista hoće kvalitetnu praksu, ali ispaštaju zbog degradirane percepcije prakse. Dokle god praksa u društvu ne bude podignuta na viši nivo, neće se ni kompanije puno štrecati oko toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti