Besni radnici "Neobusa" u ponedeljak na ulicama

Iako je prošle nedelje radnicima novosadskog "Neobusa" obećana isplata zaostalih zarada i doprinosa, zaposlenima na račun nije legao ni dinar, zbog čega najavljuju proteste.
Iako je prošle nedelje radnicima novosadskog "Neobusa" obećana isplata zaostalih zarada i doprinosa, zaposlenima na račun nije legao ni dinar, zbog čega najavljuju proteste.

Kako za 021 kaže predsednik gradskog sindikata metalskih radnika Novak Vasić, ukoliko im do petka ne budu isplaćene dve plate i doprinosi za zdravstveno osiguranje, radnici će se u ponedeljak naći ispred zgrade Vlade Vojvodine i Skupštine grada.

"Ako ne dobijemo čvrstu garanciju da će radnici biti isplaćeni, pravdu ćemo morati da potražimo na ulici. Sastaćemo se sa gradonačelnikom i nadležnim članom Gradskog veća, gospodinom Narandžićem, ali ukoliko do petka ne dobijemo to što tražimo, sledeće nedelje ćemo protestovati ispred Izvršnog veća i gradskog parlamenta", kaže Vasić.

Zaposlenima je prošle nedelje obećana isplata dve plate od osam, koliko im duguju. Ujedno, radnici nemaju ni overene zdravstvene knjižice, pa je potrebno da se za oko 220 njih uplate i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Arapski biznismen kupio giganta za "karton vinjaka"

Novosadsku fabriku, sa tradicijom dugom preko šest decenija, kupio je na aukciji 2004. godine biznismen iz Saudijske Arabije Ali Magrabi Mohamedali, koji se u svojoj domovini bavi hadži-prevozom i, kako se tvrdilo, u voznom parku ima oko 2.000 autobusa. Za hale, opremu i krug od 12,5 hektara u industrijskoj zoni grada Mohamedali je izbrojao svega 700.000 evra, ali je zauzvrat morao da preuzme dug od 2,6 miliona evra i obaveže se na investicioni program od 1,5 miliona.

Vasić kaže za 021 da država sada mora da stane na stranu radnika, jer su upravo oni odgovorni za lošu privatizaciju nekadašnjeg giganta. "Država je ovo preduzeće prodala strancu za bednih 700.000 evra, nakon čega je 220 porodica ostalo bez izvora prihoda, a firma je propala", navodi ovaj sindikalac.

Stvari su pošle nizbrdo posle ugovora sa kompanijom VDL, koji je pre tri godine podržao kompletan državni vrh Srbije. Umesto proizvodnje od 150 autobusa godišnje za evropsko tržište, usledio je spor o naplati dvanaest vozila. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • ružica

    19.06.2012 05:59
    Odgovor gosp-gosp . slušalac !
    Gospodin ili gosp. slušalac dali ste veoma pametan predlog koji datira unazad nekoliko godina , pripajanju Neobusa,Grasa i ATP Vojvodine .Ali gradske vlasti nemaju sluha da bi tim pripajanjem Novi Sad rešio problem prevoza svojih putnika , dobili bi proizvođača autobusa , lokaciju gde bi se gras preselio a napokonon bi grad imao prelepu autobusku stanicu .Ono je sramota , železnička stanica Putnik sam 30 godina ,Riblja pijaca je ličila na autobusku stanicu .Podrška radnicima Neobusa ......
  • Slusalac

    14.06.2012 17:19
    Predlog
    Predlazem da se ponisti privatizacija ako novi vlasnik nije ispostovao obaveze koje je preuzeo prilikom kupovine preduzeca.
    Zatim da se izvrsi pripajanje javnom preduzecu JGSP Novi Sad , cime bi se obezbedio posao proizvodnje od najmanje 25 autobusa za GSP i sigurno 10-15 generalnog remonta karoserije.
    Svojim kvalitetom izboriti se za poslove na Srpskom trzistu ,a i u regionu sto nebi bilo tesko uz dobar menadzerski tim.
    GSP bi dobio strucne majstore dosta dobre hale sa opremom i ogroman prostor.
    Da bi bilo u startu dovoljno posla ako je izvodljivo pripojiti atp"Vojvodinu" bar njen deo koji se bavio prevozom i remontom vozila.Ima tamo krseva koji je neobus proizveo ,a mogli bi se ponovo osposobiti za rad.
    Laz je da je buducnost u malim i srednjim preduzecima . Samo jaki i veliki opstaju.
    Verovatno od ovog predloga nema nista , ali mislim da ideja ako je izvodljiva nije losa.
  • VASA

    14.06.2012 10:20
    Obrt kapitala
    Lopovi koji nista nisu imali, zna se ko su, sada imaju i za praunuke a vama virus besnila i ludila.Radite cutite i glasajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti