Centar pod zaštitom, ali gradi ko šta hoće

Iako je pre nekoliko godina Vlada Srbije strogi centar Novog Sada proglasila za kulturno dobro, pojedinci nastavalju da ruže grad narušavajući kulturno-istorijsku autentičnost starog gradskog jezgra, dok istovremeno državni organi na to ne reaguju kako bi trebalo.
Iako je pre nekoliko godina Vlada Srbije strogi centar Novog Sada proglasila za kulturno dobro, pojedinci nastavalju da ruže grad narušavajući kulturno-istorijsku autentičnost starog gradskog jezgra, dok istovremeno državni organi na to ne reaguju kako bi trebalo.

Jedan od svežijih primera za to je ugostiteljski objekat "Maša" u Zmaj Jovinoj ulici, koji je znatno proširen pokrivanjem bašte lokala u pasažu. Kako Radio 021 saznaje, u vezi sa ovim problemom Gradskoj upravi za inspekcijske poslove obratila se Eparhija bačka, koja je dostavila dokaze da je nosilac prava na katastarskoj parceli na kojoj se nalazi ovaj lokal. Komunalna inspekcija nije reagovala, s obrazloženjem da vrše nadzor samo nad objektima postavljenim na javnim površinama, što u konkretnom primeru nije slučaj, jer je parcela na osnovu Zakona o restituciji vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U Gradskoj kući za Radio 021 kažu da će dalji postupak nastaviti da vodi građevinska inspekcija u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, ali nam nisu odgovorili da li je reč o legalno sprovedenim građevinskim radovima, te koje su institucije i koja lica u tom slučaju to dozvolila. Takođe, nije nam precizirano koje su radnje preduzete, te kada će objekat biti vraćen u prvobitno stanje, u slučaju da je "Maša" nelegalno proširena.

Dodajmo da na rešenja inspekcije investitor može više puta da se žali, te da podnese zahtev za legalizaciju, a da nadležni nisu zainteresovani da obezbede dovoljno novca za angažovanje preduzeća koja bi rušila nelegalne objekte, odnosno da reše problem na neki drugi način. To znači da postupak može da potraje nekoliko meseci, čak i godina, te da se bahatim preduzimačima šalje poruka da i u zonama koje su pod zaštitom države mogu da rade šta hoće. (D.S.)

  • Vex

    26.06.2012 06:19
    U Rumenackoj su se na toj zelenoj povrsini parkirali automobili, tako da svejedno je sta ce biti. Zelene povrsine svakako nema. Sto se mene tice bolje da su stavili tu biciklanu. Bar postoji mogucnost se malo ljudi aktiviraju i voze biciklo.
  • 25.06.2012 22:00
    Zar tvrdjava nije kulturno-istorijsko nasledje Novog Sada, pa je sistematski unistavaju svake godine uz podrsku vlasti.
  • ne ko nego šta

    25.06.2012 20:40
    "duboko grlo"
    U gradskoj kući kažu ... Ko to kaže? Duboko grlo? Ili portir? Samo ima jedan tamo koji može da govori ispred Gradske kuće.Al taj ćuti.
    Nažalost da Vi niste napisali nešto ne bismo znali ništa o tom konkretnom slučaju.S te strane imate plus.Otvorilo je to lavinu komentara sa malim brojem i drugih primera. Ima ih u ovom gradu , tvrdim, sto puta više.I šta, ništa.
    Moglo je to i bolje da se napiše.Ali sem Vas neće niko ni toliko.Što reče neko, kad ujutru ustanem u dilemi sam dal da se brijem ili da se ubijem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti