LSV želi mesto predsednika Skupštine Vojvodine

Predsednik SVM Ištvan Pastor ima podršku najvećeg dela koalicije da postane predsednik pokrajinskog parlamenta, ali LSV i dalje polaže pravo na tu funkciju kao najbrojnija stranka vladajuće većine u skupštinskim klupama posle DS-a.
Predsednik SVM Ištvan Pastor ima podršku najvećeg dela koalicije da postane predsednik pokrajinskog parlamenta, ali LSV i dalje polaže pravo na tu funkciju kao najbrojnija stranka vladajuće većine u skupštinskim klupama posle DS-a.

Posle prvog i drugog izbornog kruga i dva ponovljena glasanja na nekoliko biračkih mesta mogućnost da u naredne četiri godine sede u foteljama Skupštine Vojvodine dobilo je 58 poslanika liste Za bolju Vojvodinu, 22 sa liste Pokrenimo Vojvodinu, trinaest iz koalicije okupljene oko socijalista, deset ligaša, sedam poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, pet radikala, četiri poslanika DSS-a i jedan iz Vojvođanskog preokreta.

Današnju konstitutivnu sednicu vodiće najstariji među njima, socijalista, Živorad Smiljanić koji je izrazio očekivanje da će konstitutivna skupština proteći u najboljem redu, s obzirom, kako je rekao, da je tu situacija jasna.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ima već podršku šezdeset poslanika pa nema razloga da ne bude izabran za novog predsednika Skupštine Vojvodine, kaže funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović. Prema njegovim rečima, novi predsednik parlamenta predložiće i mandatara za sastav nove vojvođanske vlade. On je rekao i da postoji inicijativa od najveće poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine da se to poverenje ponovo ukaže Bojanu Pajtiću.

Za sada je neizvesno kada će se saznati imena članova novog Pajtićevog kabineta. Prema nezvaničnim informacijama, to će dobrim delom zavisiti od vesti koje će narednih dana stizati iz Beograda o tome koje stranke će u republici formirati vladajuću koaliciju, a time i novu republički vladu.

Sa izborom Ištvana Pastora za novog predsednika pokrajinske skupštine nisu saglasni koalicioni partneri iz Lige socijaldemokrata Vojvodine koji smatraju da oni treba da dobiju mesto predsednika parlamenta imajući u vidu da su, posle DS-a, stranka sa najviše poslanika unutar koalicije koju, pored DS i LSV, čine i SPS, SVM i jedan poslanik Liberalno-demokratske partije. Aleksandra Jerkov, portparolka LSV i neformalni kandidat ove stranke za predsednika pokrajinske skupštine, navodi da još nije ništa gotovo.

"Ne znamo po kom kriterijumu je SVM dobio mesto predsednika Skupštine Vojvodine. LSV smatra da prema broju poslanika ima pravo da da predsednika pokrajinskog parlamenta. Još ništa nije gotovo i konačno", kazala je ona za Press, dodajući da i ako Pastor bude izabran na današnjoj sednici, to ne znači da ta odluka ne može biti promenjena na sledećem skupštinskom zasedanju.

  • 22.06.2012 10:44
    hončar
    Lepo je rekao Bernard Šo:Svi su politačari prostitutke.Pitanje je samo kolika im je cena.
  • 22.06.2012 10:39
    Liga zeli...mislim, stvarno sta je ovo? Ako im se ne ispuni zelja durice se...Ja zelim da svi oni nestanu...
  • Iznogud

    22.06.2012 09:40
    Ova politika mu dodje ko fudbal: ne sluzi nicemu ali svi je prate... a i dobre se pare obrcu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti