Neće da kažu gde se prodaju kobasice sa sumpor-dioksidom
Načelnik Veterinarske inspekcije, Vlado Grubač, kaže za Radio 021 da su u pitanju dva objekta u Novom Sadu, ali ne navodi njihovo ime niti adresu na kojoj se nalaze. Prema Grubačevim rečima, sumpor-dioksid je u poznatiji pod nazivom vinobran i koristi se u pravljenju zimnice kao konzervans, ali je njegova upotreba u mesnoj industriji strogo zabranjena.
"Njegovo prisustvo zabranjeno je zato što izaziva stomačne tegobe i astmu. Ukoliko se pronađe, a mi smo prisustvo sumpor-dioksida pronašli u dva objekta, oduzima se komplet svo meso i uništava na licu mesta", objašnjava Grubač i dodaje da se protiv vlasnika podnosi prekršajna prijava.
Sumpor-dioksid koji je pronađen u kobasicama koristi se kao konzervans i da svežem mesu da crvenu boju, ali njegovo korišćenje u ove svrhe nije dopušteno jer može maskirati kvarenje namirnice. Prema Grubačevim rečima, teško je dokazati da li je za prisustvo ove supstance u kobasicama odgovoran vlasnik restorana ili njegov dobavljač mesa.
"Najverovatnije je sumpor-dioksid dodavan na licu mesta, tj. tamo gde se hrana pripremala, ali u to ne možemo biti u potpunosti sigurni", kaže Grubač. On je istakao da će inspekcija u narednom periodu dodatno kontrolisati lokale u čijim je kobasicama pronađen sumpor-dioksid, a da je za preduzetnike koji naprave ovakav prekršaj predviđena kazna od 250 do 500 hiljada dinara.
Komentari 29
U novije vreme skoro histerično se zalažemo za razvoj turizma i u svakoj ubogoj selendretini, a čitav taj "turizam" se zasniva na običnoj žderačini i lokačini!
Bio sam u subotu sa prijateljima u selu Banoštor, koje pretenduje da razvija vinski i podunavski turizam.
Bila je proslava Dana Dunava. Pa to je bilo naprosto jadno gledati pijanu gomilu prisutnih, koji se nalivaju pivom i vinom, a uz obilato ždranje, i to po ovoj vrućini! Turizam?! To? Ma hajte molim vas...
Neće nas Evropa takve, to je sigurno!
Mister
Goran
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar