Neće da kažu gde se prodaju kobasice sa sumpor-dioksidom

Uprkos tome što se u pojedinim restoranima brze hrane u Novom Sadu prodaju roštilj kobasice sa sumpor-dioksidom, oni nisu zatvoreni, a nadležne inspekcijske službe ne otkrivaju o kojim lokalima je reč.
Uprkos tome što se u pojedinim restoranima brze hrane u Novom Sadu prodaju roštilj kobasice sa sumpor-dioksidom, oni nisu zatvoreni, a nadležne inspekcijske službe ne otkrivaju o kojim lokalima je reč.

Načelnik Veterinarske inspekcije, Vlado Grubač, kaže za Radio 021 da su u pitanju dva objekta u Novom Sadu, ali ne navodi njihovo ime niti adresu na kojoj se nalaze. Prema Grubačevim rečima, sumpor-dioksid je u poznatiji pod nazivom vinobran i koristi se u pravljenju zimnice kao konzervans, ali je njegova upotreba u mesnoj industriji strogo zabranjena.

"Njegovo prisustvo zabranjeno je zato što izaziva stomačne tegobe i astmu. Ukoliko se pronađe, a mi smo prisustvo sumpor-dioksida pronašli u dva objekta, oduzima se komplet svo meso i uništava na licu mesta", objašnjava Grubač i dodaje da se protiv vlasnika podnosi prekršajna prijava.

Sumpor-dioksid koji je pronađen u kobasicama koristi se kao konzervans i da svežem mesu da crvenu boju, ali njegovo korišćenje u ove svrhe nije dopušteno jer može maskirati kvarenje namirnice. Prema Grubačevim rečima, teško je dokazati da li je za prisustvo ove supstance u kobasicama odgovoran vlasnik restorana ili njegov dobavljač mesa.

"Najverovatnije je sumpor-dioksid dodavan na licu mesta, tj. tamo gde se hrana pripremala, ali u to ne možemo biti u potpunosti sigurni", kaže Grubač. On je istakao da će inspekcija u narednom periodu dodatno kontrolisati lokale u čijim je kobasicama pronađen sumpor-dioksid, a da je za preduzetnike koji naprave ovakav prekršaj predviđena kazna od 250 do 500 hiljada dinara.

  • 02.07.2012 19:17
    @Man not Machine
    U potpunosti ste u pravu!
    U novije vreme skoro histerično se zalažemo za razvoj turizma i u svakoj ubogoj selendretini, a čitav taj "turizam" se zasniva na običnoj žderačini i lokačini!
    Bio sam u subotu sa prijateljima u selu Banoštor, koje pretenduje da razvija vinski i podunavski turizam.
    Bila je proslava Dana Dunava. Pa to je bilo naprosto jadno gledati pijanu gomilu prisutnih, koji se nalivaju pivom i vinom, a uz obilato ždranje, i to po ovoj vrućini! Turizam?! To? Ma hajte molim vas...
    Neće nas Evropa takve, to je sigurno!
  • Mister

    02.07.2012 17:09
    Kako da objavi?
    Grubaca i tu njegovu ekipu kupim za jedan rucak, toliko su bedni. kako onda da otkriju gde su kobasice lose,pa ostace bez izvora prihoda. Ne mislite valjda da inspektori zive od plate?
  • Goran

    02.07.2012 17:00
    Jedna opsta gradjanska neposlusnost od nedelju-dve bi i te kako dala rezultata. Prestanemo SVI u gradu da placamo racune i da vidis kako bi brzo rekli ko, gde i sta... ali... utopija je sve to...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti