FOTO: Novosadske lezbejke "poželele dobar dan" nemim institucijama

Aktivistkinje Novosadske Lezbejske Organizacije (NLO) sprovele su danas uličnu akciju "Lezbejke vam žele dobar dan".
Aktivistkinje Novosadske Lezbejske Organizacije (NLO) sprovele su danas uličnu akciju "Lezbejke vam žele dobar dan".

Građanke i građane, koji su danas koristili servis nekoliko institucija u Novom Sadu, dočekala je navedena poruka - na ulazu u Gradsku kuću, u Kulturni centar Novog Sada, u Uspensku crkvu, kod Matičara i na vrata mnogih drugih institucija. Kako navode u ovoj organizaciji, ova akcija ima za cilj skretanje pažnje na položaj lezbejki i ćutnju institucija kada se pokrene to pitanje.

"Danas, na Međunarodni Dan Ponosa LGBT osoba, želele smo da još jednom podsetimo građanstvo i institucije da su lezbejke aktivne građanke ovog društva. Naše pitanje je da li je moguće da se "ostatak" građana/građanki tada i uopšte zaista oseća sigurno i dobro kada toliko ljudi u ovoj zemlji trpi svakodnevno diskriminisanje i različite oblike nasilja? Da li živimo u društvu u kom pomažemo jedni drugima, da li uopšte živimo u društvu u kom vidimo jedni druge", navodi se u saopštenju NLO.

Ne podržavaju Paradu ponosa u postojećem obliku

Oni dodaju da je Parada ponosa, kao jedan od načina obeležavanja ovog dana, politički protest koji ni kao takav ne može da se održi, zbog čega i ne podržavaju tu manifestaciju u sadašnjem obliku. Kako kažu, od 2001. godine pa do danas kada dođe vreme u godini za održavanje Prajda sigurnosnih uslova nema i postaje vrlo jasno da  LGBT populacija ne može da izrazi svoje nezadovoljstvo.

"Institucije Srbije kalkulišu sa ljudskim pravima uopšte pa naravno i sa pravima LGBT osoba kao sa nečim što će im doneti ili ne političke poene, zaboravljaju na odgovornost prema svim građanima i građankama ove države i zaboravljaju na elementarni moral. Zbog ponašanja države Srbije NLO ni jedne od prethodnih godina, kao ni ove godine, ne učestvuje u pokušaju organizovanja Parade Ponosa i ne pristaje da pravi kompromise sa državom Srbijom koja duboko krši ljudska prava, pre svega grupa i pojedinaca sa manje moći u društvu, a tu naravno ubrajamo i lezbejke, gej muškarce, biseksualne, transseksualne i transrodne osobe", navodi se u saopštenju.

Dan ponosa obeležava se od 1969. godine. Juna te godine, u Nju Jorku, LGBT osobe su se prvi put pobunile protiv policijskog terora.

  • 21.11.2012 16:45
    Anci bre
    tako jeee volim zene,volim sve,i ne stidim se toga bre :) !
  • anche

    04.07.2012 14:03
    čestitke
    na divnoj subverzivnoj akciji novosađanke!
    pozdrav iz Niša.
  • UFO

    28.06.2012 06:58
    I ja volim NLO
    ali, kad leti. Ovaj novosadski je previše jednostrano seksualan i prenametljiv. I njima želim uspešan let, ali sa mnogo manje buke. Jedva da voze cesnu, a grme kao da su jambo jet. DOBRO JUTRO KOMŠINICE. btw- dosadne ste i isključive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti