SRS i Dveri ipak neće sa DS?

Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da sa Demokratskom strankom postigne dogovor i formira gradsku vladu, ali ukoliko demokrate zaista žele da vlast u Novom Sadu formiraju uz pomoć Dveri, DSS-a i radikala, Liga će bez razmišljanja otići u opoziciju, kaže za Radio 021 zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da sa Demokratskom strankom postigne dogovor i formira gradsku vladu, ali ukoliko demokrate zaista žele da vlast u Novom Sadu formiraju uz pomoć Dveri, DSS-a i radikala, Liga će bez razmišljanja otići u opoziciju, kaže za Radio 021 zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

"Mi smo stavljeni na poslednjim pregovorima u situaciju da nam je dat rok do petka da se dogovorimo ili da u DS-u postoji druga većina. Nama demokrate zvanično nisu dale ovu informaciju, ali u kontaktu sa drugim političkim strankama dobili smo informaciju da postoje pregovori. Iskreno se nadam da to nije tačno i da je to ili dezinformacija ili manevar pregovarača", rekao je Kostreš.

Predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić kaže za Radio 021 da ne može da potvrdi da postoji mogućnost ulaska te partije u gradsku vlast. "Spekulacije koje kruže gradom, sve je to još uvek na bazi nagađanja i priča. Da li pojedine političke partije time sebi dižu cenu ili se radi o nečem drugom, ja zaista ne znam. Ne mogu da vam potvrdim apsolutno bilo kakvu mogućnost ulaska SRS u gradsku vlast", navodi Jakšić.

Pokret Dveri neće dati manjinsku podršku Demokratskoj stranci za formiranje vlasti u Novom Sadu, izjavio je za Novine novosadske poverenik te stranke Miroslav Parović. "Nećemo učestvovati u ujdurmi koju su oni osmislili. Možda DS preko Dveri pokušava da opravda podršku koju očekuju, ali mi to ne prihvatamo", kaže vođa novosadskog ogranka ove desničarske stranke.

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Srbije Borko Ilić nije želeo da komentariše ove navode, niti da potvrdi takvu kalkulaciju. Ipak, prema nezvaničnim saznanjima, na njihovu adresu je stigla "više nego korektna ponuda od Demokratske stranke".

Šef novosadskih naprednjaka Miloš Vučević rekao je za 021 da u Novom Sadu o formiranju vlasti i dalje pričaju svi sa svima.

U petak konstitutivna sednica

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Novog Sada na kojoj će biti verifikovani mandati odbornika održaće se u petak sa početkom u 10 sati.

Prema Statutu, prvom sednicom novog saziva Skupštine predsedavaće najstariji odbornik i na toj funkciji će ostati dok se ne izabere novo skupštinsko rukovodstvo. Na ovoj sednici jedino obavezna je verifikacija mandata novoizabranih odbornika, dok izbor skupštinskih tela ne mora da se obavi na konstitutivnoj sednici.

U novom sazivu novosadskog parlamenta od 78 mandata lista "Izbor za bolji Novi Sad – Bojan Pajtić" osvojila je 18 odborničkih mesta, po 15 odbornika imaće liste "Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić" i "LSV - Novi Sad naša kuća – Nenad Čanak", sedam mandata osvojila je lista "Ivica Dačić: SPS, PUPS, JS, SDPS", a šest Romska demokratska stranka.

Po pet odbornika imaće Dveri, Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka. Po jedno mesto u gradskom parlamentu pripalo je Savezu vojvođanskih Mađara i Grupi građana "Ni jedan od ponuđenih odgovora".

  • 01.07.2012 20:02
    Dveri su mogle da pruže manjinsku podršku bilo kakvoj novoj koaliciji, a ne da se drže po strani! Trebala je liga da jednom za sva vremena ispadne iz svih kombinatorika. Ako ni zbog čega drugog Dverjani, ono zbog separatističkih apetita. I koje "principijelno" opravdanje imate za pasivnost? Ima vremena?! E, pa nema više!
  • Nindza kornjaca

    29.06.2012 12:34
    Ako Vucevic ne forimira vlast U NS moze slobodno da trazi krivu vrbu
    To ko su vam odbornici je sramota naprednjaci
    saziv studentskog paralementa naprednjaka u skupstini grada
    Jedina sansa da se opravdas je da formiras vlast
  • mrtvaci

    29.06.2012 11:59
    Ja bih baš voleo da DS uđe u koaliciju sa pomenutima, baš bih voleo da uđe u savez sa ultra-desničarskim strankama koje zajedno nemaju ni 15% podrške Novosađana. Tada će konačno svim ljudima biti jasno da je DS skup jadnih, bednih i beskrupuloznih ljudi. Na sledećim izborima će se verovatno boriti za cenzus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti